2017-01-18 06:04

SOCIAL


Recensământul îţi poate aduce amenzi

 |  21:00
Recensământul îţi poate aduce amenzi

Autorităţile susţin că persoanele care refuză să ofere declaraţii la recensământul din perioada 20-31 octombrie vor încasa amenzi cu sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. Pentru a evita cazurile de furt, nu este obligatoriu să îi primiţi pe recenzori în case.

Pentru a afla situaţia emigranţilor, Institutul Naţional de Statistică va apela la vecini, primari şi chiar preoţi. „Ne interesează să vedem câţi suntem şi, legat de migraţie, pe unde suntem”, spune Vergil Voineagu, preşedintele INS.  Pentru a evita posibilii infractori, trebuie să ştiţi că recenzorii vor avea o legitimaţie şi o geantă specială. De asemenea, aceştia nu vă vor cere documentele, astfel că toate datele vor fi înregistrate pe proprie declaraţie. „Nu vor fi folosite nici justiţiei, nici fiscalităţii şi nici variabilelor de natură politică”, a încercat să-i liniştească oficialul pe cei care vor să evite recenzorii de teama justiţiei sau a Fiscului. În cazul în care îi veţi refuza sistematic pe aceştia şi chiar îi veţi agresa, riscaţi o amendă de minimum 2.000 de lei.

În cazul în care nu sunteţi găsit acasă la cele două vizite ale recenzorului, la adresa respectivă este lăsată o înştiinţare prin care sunteţi informat că vă puteţi prezenta până pe 31 octombrie la Comisia locală pentru recensământ. „Încă o dată, precizăm că datele sunt confidenţiale. După ce acestea vor fi introduse în sistemul de calcul, atunci chestionarele vor fi distruse”, afirmă încă reprezentanţii INS.

În total, cetăţenii României vor răspunde la opt chestionare legate atât de datele individului, cât şi de cele ale locuinţei. Va trebui să răspundeţi la întrebări legate degospodărie, locuinţă, persoanele existente în gospodărie, persoanele plecate în străinătate temporar sau pentru o perioadă îndelungată, persoanele temporar prezente, informaţiile care privesc sexul, vârsta, starea civilă de drept şi de fapt, nivelul educaţional, statutul ocupaţional, statutul profesional, dizabilităţi, etnie, limbă maternă şi religie.

Cum recensământul se face anul acesta în toate statele Uniunii Europene, după finalizarea lui se va putea face o comparaţie concretă între locuitorii tuturor acestor ţări. În plus, susţin autorităţile, „oferă în planul Uniunii datele şi informaţiile necesare cunoaşterii potenţialului uman al României în contextul întregii comunităţii europene”. Rezultatele complete ale recensământului din această toamnă vor fi definitivate la mijlocul anului 2014. Recensământul va costa 193de milioane lei


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03

TAGURI: recensamant, autoritati, persoane, refuza, declaratiiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image