2019-01-16 21:16


Registrul Gemenilor Români, lansat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

 |  19:29
Registrul Gemenilor Români, lansat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj

Laboratorul de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a lansat, în premieră naţională, Registrul Gemenilor Români, cu scopul de a derula cercetări şi studii de genetică comportamentală, transmite corespondentul Mediafax.

Şeful Laboratorului de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat, luni, că studiile gemelare ajută specialiştii să înţeleagă în ce măsură diferenţele interindividuale, precum personalitatea, inteligenţa, reactivitatea emoţională şi riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate şi sunt modelate de mediu.

”Am lansat Registrul Gemenilor Români, primul de acest fel la nivel naţional, care este o arhivă, o bază de date în care sperăm să se înscrie cât mai mulţi gemeni din România, care doresc să participe la cercetări de genetică comportamentală. Cercetările în acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamnetală este un domeniu de frontieră care se ocupă cu studierea contribuţiei genelor şi mediului la ceea ce face diferenţa între oameni”, a spus Miu.

Studii pe eșantioane de sute sau mii de perechi de gemeni

Potrivit acestuia, studiile gemelare presupun eşantioane mari, de sute sau mii de perechi de gemeni care trebuie să aibă diferite caracteristici, să fie atât gemeni monozigoţi, adică identici, cât şi dizigoţi, adică neidentici, dar care să aibă acelaşi sex.

”Registrul ne permite să identificăm, să înregistrăm gemenii din România dispuşi să participe la studii gemelare. Sperăm să includem, în prima fază, în decursul unui an, câteva sute de perechi de gemeni, care să se înscrie în registru, după care vom începe studii specifice. Suntem interesaţi, pentru început, de gemeni adolescenţi şi adulţi, iar ulterior vom trece şi la înregistrarea copiilor. Toate datele stocate sunt anonime şi confidenţiale. Este un proiect pe termen lung, de anvergură naţională, sperăm să convingem gemenii din toată ţara să se înscrie”, a mai spus Andrei Miu.

Acesta a adăugat că studiile gemelare care vor fi derulate la Cluj-Napoca se vor focaliza, în principal, asupra emoţiilor la om şi asupra mecanismelor biologice implicate în generarea emoţiilor.

La rândul său, Mirela Bîlc, membră în echipa Registrului Gemenilor Români, a declarat că gemenii care doresc să se înscrie în Registrul Gemenilor Români vor completa şi un pachet de chestionare privind trăsăturile psihologice şi caracteristicile biomedicale pentru a se putea obţine un profil general al lor.

La nivel naţional, se înregistrează 32 de gemeni la 1.000 de nou-născuţi, din care o treime sunt gemeni monozigoţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-21

TAGURI: registru, gemeni, romani, universitatea babes bolyai, cluj
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...