2017-01-19 21:39

SOCIAL


Relaţia angajator-angajat în 2012

 |  21:00
Relaţia angajator-angajat în 2012

Angajatorii care nu vor respecta decizia Guvernului de a majora salariul minim brut pe economie la 700 de lei riscă amendă penală şi chiar închisoare între şase luni şi un an, conform Codului muncii. De asemenea, în continuare, munca la negru este pedepsită aspru, chiar şi angajaţii riscând amenzi dacă acceptă să muncească fără acte.

În cazul persoanelor care fac angajări, însă nu oferă contracte de muncă, sancţiunile rămân la fel de dure. Pentru fiecare dintre angajaţii fără acte, angajatorul va primi o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei, asta în cazul în care numărul total este de până la 5, iar dacă depăşeşte, se poate ajunge chiar şi la doi ani de închisoare. În cazul în care lucraţi la negru şi nu anunţaţi la ITM riscaţi o sancţiune de până la 1.000 de lei. Constituie infracţiune şi dacă angajatorul stabileşte în mod repetat pentru angajaţii în baza contractului individual de muncă un salariu sub nivelul salariului minim brut cotat la 700 de lei.

Perioada de probă Trebuie spus faptul că a fost eliminată interdicţia care privea angajarea succesivă a mai mult de trei persoane în perioada de probă. Acum, pe acelaşi post se pot succede oricâte persoane consideră conducerea, însă în maximum 12 luni. Înainte de începerea colaborării, angajatorul poate cere date de la foştii angajatori despre persoana respectivă, însă numai după ce i-a adus la cunoştinţă acest lucru. De asemenea, în cazul în care sunteţi angajaţi pe un post după ce aţi urmat un curs de calificare profesională, trebuie precizat faptul că nu puteţi avea iniţiativa încetării contractului de muncă. Termenul de preaviz pentru încetarea relaţiilor contractuale este cel prevăzut în înţelegerea scrisă semnată, ori conform contractelor colective de muncă aplicabile, dar nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor cu funcţii de execuţie şi 45 de zile pentru cei care ocupă funcţii de conducere.

Ce trebuie să conţină CIM

Înainte de a începe activitatea la noul loc de muncă, viitorul angajat trebuie să intre în posesia unui contract individual de muncă. Acolo trebuie precizate clar funcţia/ocupaţia conform nomenclatorului, fişa postului, cu specificarea atribuţiilor, riscurile specifice postului, data la care contractul urmează să îşi producă efectele, durata contractului, durata concediului la care salariatul are dreptul, durata normală a muncii nu mai mult de 48 de ore pe săptămână. Dacă există clauze care nu respectă dispoziţiile legale, angajatorul riscă amenzi de până la 5.000 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: angajator, angajat, codul_muncii, 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image