2017-01-19 19:19

SOCIAL


Repetenţi la grupa mare

 |  21:00
Repetenţi la grupa mare

Mii de copii, născuţi în primele şase luni ale anului 2007, nu împlinesc vârsta de înscriere în clasa pregătitoare. Confuziile legislative îi obligă pe aceştia să repete încă un an grupa mare de la grădiniţă. Baza materială din şcoli, adecvată acestui nivel de pregătire, lipseşte cu desăvârşire, iar primăriile nu au bani. Programele şcolare nu au fost definitivate la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei. Învăţătorii nu sunt pregătiţi pentru această clasă.

“Semnalez o aberaţie, având metodologia de înscriere în faţă. Personal, în acest moment, nu reuşesc să găsesc o explicaţie pentru băieţelul meu precum că va mai face încă o dată grupa mare, doar pentru faptul că e născut în ianuarie 2007. Asta în ciuda faptului că este perfect capabil intelectual, psihic şi fizic să urmeze clasa pregătitoare. S-a gândit cineva la impactul emoţional ce îl poate avea această situaţie asupra unui copil normal, care a înţeles că mersul firesc este spre înainte, spre «clasa pregătitoare»?”, ne-a declarat Gabriela Feraru, mama unui copil născut în 2007. Acelaşi părinte a semnalat o altă aberaţie legislativă privind argumentul de înscriere bazat pe limita de vârstă stipulată: “Nu mi se pare corect, conform metodologiei de înscriere, ca un copil ce împlineşte 6 ani pe 31 august 2012 să poată fi înscris la clasa I, doar pentru că a frecventat anul acesta grupa mare, iar altul care e născut pe 1 septembrie să treacă mai întâi prin «evaluarea dezvoltării psihosomatice ce atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare» şi abia apoi să vedem dacă e înscris”, a sesizat părintele Feraru.

Fără bază materială

Nici o şcoală nu e pregătită să organizeze clasa pregătitoare. Nu există bază materială adecvată, programe şcolare (curricula şcolară), învăţători calificaţi. “Măsura legislativă va crea o bulversare fără precedent în învăţământul primar. Este o eroare de fond. În primul rând, nu există un studiu de impact. Baza materială nu este pregătită. Mobilierul şcolar, materialele didactice costă mulţi bani şi primăriile nu au fonduri destinate pentru aşa ceva. Mai mult, instalaţiile sanitare trebuiesc schimbate. WC-urile sunt înalte pentru un copil de 6 ani. Un alt aspect important ţine de faptul că până la această oră nu se ştie exact numărul de elevi. Recensământul început e inutil şi nu înţeleg de ce nu este preluat numărul de înscrişi de la grădiniţe. Ministrul educaţiei susţine că sunt 20.000 de copii în afara sistemului. Dacă e aşa, aceştia vor veni la clasa pregătitoare? Programele şcolare sunt în lucru, dar timpul este foarte scurt. Învăţătorii şi părinţii nu ştiu ce vor face copiii la clasă. Cadrele didactice nu sunt pregătite pentru acest nivel de şcoală”, ne-a declarat Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: clasa- pregatitoare, gradinita, scoala, programa, eleviComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image