2017-01-22 16:11

SOCIAL


Repetenţii de la Bac, asistenţi medicali

 |  21:00
Repetenţii de la Bac, asistenţi medicali

Cei care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul ar putea să ne trateze în spitale, în următorii 3 ani. Aceasta pentru că Legea educaţiei naţionale le permite.

România este ţara membră a Uniunii Europene care pune cel mai puţin preţ pe calitatea sistemului medical. În timp ce UE nu mai primeşte asistenţi medicali fără studii universitare, în România pot ocupa posturi în spital chiar şi persoanele fără diplomă de bacalaureat. Conducerea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) susţine că legea le permite persoanelor care nu au promovat Bacul să devină asistenţi medicali. “Noi suntem o organizaţie profesională şi respectăm legea. În Legea educaţiei naţionale 1/2011 este un articol care prevede că pot urma cursuri de asistenţi şi persoanele care nu au diplomă de bacalaureat. Există asistenţi cu studii universitare de patru ani şi cu studii postliceale de trei ani”, ne-a declarat preşedintele OAMGMAMR, Doina Carmen Mazilu. Potrivit acesteia, diferenţa dintre salariile asistenţilor absolvenţi de postliceală şi cele ale absolvenţilor de universitate nu este foarte mare. “Diferenţa este că cei care termină postliceale nu mai pot merge să se angajeze în străinătate ca asistenţi. Pot ocupa posturi de asistenţi în spitalele din România, ca şi absolvenţii de universitate. Diferenţa de salariu faţă de cei care au terminat o universitate este de aproximativ 300 de lei. Conform legii, cei care au terminat postliceala rămân blocaţi, nu pot alege să termine apoi studiile universitare de asistenţi medicali. Termini ori una ori alta, nu le poţi avea pe amândouă”, ne-a mai explicat Mazilu.

Anul acesta şcolile postliceale au fost “luate cu asalt”de absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. “Din informaţiile pe care le am eu, au fost şi foarte multe persoane care s-au înscris la aceste şcoli având diplomă de bacalaureat”, ne-a mai spus preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali.

Legislaţie nefirească

Profesorii universitari susţin însă că decizia Ministerului Educaţiei de a le permite celor care nu au diplomă de bacalaureat să devină asistenţi medicali este anormală. “Licenţa le oferă o anumită superioritate absolvenţilor de studii universitare, faţă de cei care termină postliceala. Licenţa urmează un plan academic, ea oferă un avantaj absolvenţilor în faţa angajatorului. Nu mi se pare normal să permitem celor care nu au absolvit bacalaureatul să devină asistenţi medicali. Este o încercare să-i racoleze, fiind şi învăţământ cu taxă. Faptul că în UE nu se mai primesc asistenţi fără studii superioare, iar în România aceştia pot ocupa posturi în spitale este o realitate nefirească. Dacă există un program de studii în sistem Bologna, acesta ar trebui susţinut şi celelalte ar trebui interzise”, ne-a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”Bucureşti, Florian Popa. Potrivit acestuia, la UMF “Carol Davila”sunt înscrise anul acesta peste 100 de persoane la cursurile de asistenţi medicali, fiind ocupate toate posturile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SCEPTICUL
21 Sep 2011

Minţiţi cu neruşinare ! În SUA de ex. se fac cursuri de asistenti , fără diplome universitare cu care de altfel s-ar şterge la fund (în lipsa acestor cursuri ) , şi care sunt urmate de practică (foarte serioasă) în spitale. Cunosc personal persoane care au venit din Romania cu diplome de inginer şi aici au devenit asistente medicale după câteva zeci de ore de de cursuri (platite bineînţeles) intensive şi cuvenita practică în spital.
ANDREI
20 Mai 2013

Deci articolul asta si multe altele,incearca sa promoveze prostia si minciuna,fratele meu e asistent in italia la un spital de stat si nu are diploma de bac,are doar diploma de liceu si un curs de un an facut acolo,plus 280 ore practica,nu mai mintiti aiurea,cine a lucrat dincolo stie ca nu se pune nici-un pret pe bac,nici macar nu te intreaba nimeni de asa ceva.

Adauga un comentariu

Random image