2019-01-23 05:19


Rezultate examen definitivat în învăţământ: Rata de promovabilitate, mai mică decât cea de la Bac

 |  21:01
Rezultate examen definitivat în învăţământ: Rata de promovabilitate, mai mică decât cea de la Bac

Mai puţin de jumătate din candidaţii la un post definitiv în învăţământ au reuşit să obţină nota minimă impusă de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), reuşind să se claseze chiar şi sub scorul ruşinos de la examenul de la bacalaureat, acolo unde rata de promovabilitate a fost la 55%. Reprezentanţii cadrelor didactice dau vina pe sistemul din învăţământ creat de politicile guvernamentale de după Revoluţie.

Potrivit rezultatelor parţiale, doar 47,83% dintre cei 7.400 de candidaţi admişi după prima probă au obţinut note de trecere, dintre care numai 32 au reuşit să promoveze cu nota maximă, în timp ce alţi 174 au primit note între 9,50 şi 9,99. Iniţial, la examenul din acest an s-au înscris 8.567 candidaţi. La ediţia din 2012 a examenului de definitivat, rata finală a promovabilităţii a fost de 65%, însă atunci cea mai mică notă acceptată a fost 7.00.

Majoritatea notelor pentru cei care au trecut examenul cu brio anul acesta au fost între nota minimă – 8.00 şi 8,49. În total, 3.181 de cadre didactice au dobândit dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. Cea mai mare promovabilitate s-a înregistrat în Gorj, cu 76,47, în timp ce în judeţul Caraş-Severin a fost consemnată extrema negativă, cu doar 29,33% dintre candidaţi care au reuşit să îşi câştige locul în învăţământ. Deşi contestaţiile au fost deja depuse, iar soluţionarea va fi afişată joi şi vineri, procentul nu va schimba foarte mult rata extrem de scăzută din acest an.

Sindicatele dau vina pe salariile mici

Unul dintre reprezentanţii de seamă ai profesorilor, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a anunţat că se aştepta la rezultatele modeste din acest an. “Salariile foarte mici din acest domeniu au făcut ca, an de an, numărul tinerilor cu vocaţie pentru meseria de dascăl care să se îndrepte către învăţământ să scadă, şi astfel au pătruns în sistem oameni care nu au nici o tangenţă cu această nobilă profesie. De asemenea, o altă cauză a rezultatelor slabe o reprezintă carenţele majore în ceea ce priveşte formarea iniţială a viitorilor dascăli. Facultăţile de profil nu pun accent pe materiile de bază de care au nevoie viitoarele cadre didactice, cum ar fi metodica predării disciplinelor fundamentale”, conform unui comunicat.

Candidaţii respinşi s-au plâns pe internet

 

Candidaţii de la examenul de Definitivat au avut de rezolvat subiecte din Psihopedagogie, cu toate că această materie nu era trecută în programă. În schimb, în subiecte nu s-au regăsit întrebări din Metodologie. Acest lucru a stârnit nemulţumirea mai multor candidaţi, ce au postat pe forumul Ministerului Educaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-23

TAGURI: examen, definitivat, bacalaureat, rezultate, minister, educatie, profesori, elevi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...