2017-01-24 19:34


Risc de avalanşă în Făgăraş

 |  13:15
Risc de avalanşă în Făgăraş

Stratul de zăpadă ajunge în zonele de creastă din Masivul Făgăraş la aproape un metru grosime. Salvamontiştii argeşeni au avertizat populaţia că riscul de producere a avalanşelor este însemnat.

Potrivit şefului Serviciul Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, în zona refugiului Cota 2000 stratul de zăpadă are 80 de centimetri grosime, iar zona potecii principale de creastă, la altitudini mai mari de 2100 de metri, poate atinge un metru, în zonele viscolite fiind deja formate plăci de vânt şi troiene mai adânci. Riscul de avalanşă a fost clasificat de către serviciul de prognoză meteo la gradul al treilea, însemnat, pentru altitudini de peste 1800 de metri şi la gradul al doilea, moderat, la altitudini mai mici.

“Apreciem că există o foarte mare probabilitate de declanşare a unor avalanşe de dimensiuni medii pe versanţii acoperiţi cu zăpadă abundentă, ceea ce poate duce la accidente fatale. Acest risc se va menţine şi în perioada următoare, pentru că zăpada căzută a fost viscolită, este de tip pulver, iar temperaturile foarte scăzute nu vor asigura coeziunea între straturi”, a precizat Ion Sănduloiu.

Recomandări

În aceste condiţii, salvamontiştii nu recomandă turiştilor să încerce să parcurgă poteca principală de creastă sau potecile de acces către creasta principală. În zonele încă accesibile, pentru parcurgerea potecilor este obligatoriu echipamentul de iarnă, compus din colţari, pioleţi, beţe de schi şi îmbrăcăminte de protecţie.

Grade de risc

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al treilea de risc, însemnat, stratul de zăpadă este mediu sau puţin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate fiind posibile în anumite situaţii unele declanşări spontane de avalanşe medii şi câteodată chiar mari.  În cazul gradului al doilea de risc, moderat, declanşările de avalanşe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării cu schiori sau turişti, dar nu sunt aşteptate declanşări spontane de avalanşe de mare amploare.

Dispecerat pentru urgenţe

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma “salvamont” prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest număr (0725. 826.668) pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-02-06

TAGURI: risc, avalansa, salvamont, zapada, urgent, dispecerat, turistiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală