2018-12-12 01:34


Roboţii şi motocicliştii vor salva pacienţii români

 |  21:00
Roboţii şi motocicliştii vor salva pacienţii români

Serviciile medicale de urgenţă din România vor fi asigurate de roboţi de ultimă generaţie şi de medici pe motociclete, după ultimele achiziţii de zeci de mii de euro din sistem.

Serviciul de Ambulanţă Galaţi a achiziţionat doi roboţi de ultimă generaţie care vor ajuta la resuscitarea pacienţilor care au suferit stop cardio-respirator. “Sunt ultima invenţie în domeniu. Aceşti roboţi au fost aprobaţi pentru serviciul de ambulanţă din SUA, în 2009. În România mai există o generaţie mai veche a acestor roboţi, Lucas 1. Acesta este Lucas 2. Un roboţel poate efectua manevre de compresie toracică încontinuu, timp de 45 de minute. Pe timpul încercării de resucitare a unui pacient care a suferit un stop cardio-respirator oamenii care efectuau manevrele de resuscitare trebuiau schimbaţi o dată la două minute pentru că nu mai aveau putere. Aceşti roboţi nu obosesc. Bateria pe litiu se reîncarcă şi rezistă 45 de minute. Au fost introduşi de două zile pe ambulanţele de urgenţă, cu medici”, ne-a declarat directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Gabriel Polinschi. Acesta susţine că Ambulanţa gălăţeană vrea să mai achiziţioneze două sisteme ultramoderne. “Roboţii, care au costat 20.000 de euro, cresc şansele de ieşire a pacientului din stop cardio-respirator la 20%, din studiile realizate în străinătate. Dorim să mai achiziţionăm două echipamente de hipotermie cerebrală, care pompează aer foarte rece prin cavitatea nazală a pacientului pentru a răci creierul, postresuscitare, şi a evita astfel ca pacientul să rămână cu traume. Aceste dispozitive sunt încă în studiu. Abia anul trecut au fost omologate. Sunt aproape la fel de costisitoare ca şi roboţii pe care i-am achiziţionat, 6.000-10.000 de euro fiecare”, ne-a mai explicat dr. Gabriel Polinschi.

Medici motorizaţi

Şi în Capitală serviciile medicale vor beneficia de noi mijloace moderne de intervenţie. Două motociclete conduse de paramedici, având dotarea minimă necesară pentru a salva o viaţă, vor funcţiona în Bucureşti, pentru a interveni în situaţiile de urgenţă din zonele greu accesibile. “Motocicletele sunt momentan la vopsit şi inscripţionat. Vor fi conduse de pompieri paramedici. Sunt cadre care au mai lucrat pe motociclete. Nu au nevoie să ia cursurile de la zero. În prezent, sunt instruiţi cum să intervină”, ne-a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat. Acesta susţine că, momentan, nu este nevoie de motociclete de intervenţie şi în alte oraşe ale ţării. “Deocamdată nu vom avea decât aceste motociclete în Bucureşti. În nici un alt oraş, din datele pe care le avem, nu se impune introducerea motocicletelor. Bucureştiul este o zonă foarte aglomerată. Aceste motociclete sunt menite să intervină în zonele unde traficul este foarte aglomerat şi în zonele greu accesibile, cum este Centrul Vechi”, ne-a mai spus Arafat.   


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-16

Mai multe imagini:
Roboţii şi motocicliştii vor salva pacienţii români
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...