2019-01-20 17:18


România are un procent imens din totalul bolnavilor de hepatită C din Europa

 |  18:55
România are un procent imens din totalul bolnavilor de hepatită C din Europa

Numărul bolnavilor de hepatită C din ţara noastră este în continuă creştere, iar în prezent, aproape 10% din totalul persoanelor infectate cu acest virus în Europa provin din România. În prezent, ocupăm locul 4 în topul ţărilor cu cea mai mare rată a mortalităţii din această cauză, cu o medie de 44,5 deces la suta de mii de locuitori, de trei ori mai mare decât media europeană.

“Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C va fi atins în România în jurul anului 2020, din cauza cumulării pacienţilor infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou-infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice. În prezent, în Europa se regăsesc 12 milioane de persoane infectate, dintre care peste un milion sunt români.

În ultimii doi ani, în urma unui tratament, numit triplă terapie, câteva sute de pacienţi au fost vindecaţi, însă procentul celor infectaţi este covârşitor, astfel că România continuă să se regăsească pe ultimul loc din cele 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

De la începutul lui 2013, în urma unei campanii, 50.000 de teste pentru depistarea hepatitei C au fost puse gratuite la dispoziţia celor interesaţi, iar un procent de 4,63% dintre subiecţi au fost găsiţi pozitivi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: hepatita c, bolnavi, virus, europa, teste, cezar irimia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...