2017-01-21 00:03

SOCIAL


România, de şase ori în topul celor mai sărace regiuni din UE

 |  18:04
România, de şase ori în topul celor mai sărace regiuni din UE

România este prezentăcu şase regiuni, adică toată ţara, cu excepţia Bucureşti-Ilfov, în topul celormai sărace 20 de zone din UE, potrivit unui comunicat prezentat ieri deEurostat, o nouă confirmare a poziţiei Bulgariei şi României ca fiind cele maisărace ţări din Uniune.

Ceamaisăracăregiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor(calculat la paritatea puterii de cumpărare) de 28% din media comunitară la nivelulanului 2008. Pe locul al doilea este nord-est România, respectivjudeţeleSuceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, unde puterea decumpărare este de 29% din media UE.

Urmeazătrei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al şaselea se plasează sud-vestOltenia, adică judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu 36%. Oltenia aurcat în topul regiunilor sărace în statistica dată publicităţii joi, putereade cumpărare devenindmai scăzută decât în regiunea bulgarăSeveroiztochen, reiese din raportările Eurostat.

Sud-estulRomâniei (Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Vrancea) staţionează pelocul opt.

Ceamai săracă zonă din Polonia este pe locul al nouălea, cu 39% din puterea decumpărare medie din UE, devansată de sud-Muntenia, adică de judeţele Argeş,Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman. Eszak-Magyaroszageste cea mai săracă regiune din Ungaria, pe locul 12 în clasamentul Eurostat,cu 40% din puterea de cumpărare medie din UE. Pe locul al 15-lea se regăseşte nord-vestRomânia, adică judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şiSălaj. Transilvania a devansat astfel, în 2008, o regiune din Polonia, coborândun loc în topul sărăciei.

Zonade centru, adică judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, estecea mai bogată regiune din România, cu excepţia Bucureşti-Ilfov, ocupând locul19.

Ceamai bogată regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde putereade cumpărare reprezintă 343% faţă de media UE. Urmează Luxembourg, cu 279% şiBruxelles, cu 216%. Praga este cel mai bogat oraş din zona statelor fostecomuniste, ocupând locul al şaselea în UE, cu 172% din puterea medie decumpărare, peste Stockholm şi Viena. A.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image