2019-02-22 12:32


România în depresie: violuri, abandon al minorilor şi renunţare la educaţie

 |  18:21
România în depresie: violuri, abandon al minorilor şi renunţare la educaţie
Creşterea numărului cazurilor de suicid, de abandon al minorilor saurenunţare la educaţie sunt doar o parte a consecinţelor stării de depresiecolectivă instalată în România, potrivit experţilor în psihologie şisociologie. Fondul Monetar Internaţional susţine că românii sunt cei maipesimişti est-europeni.

O statistică recentă a Fondului Monetar Internaţional(FMI) arată că românii au devenit cel mai pesimist popor est-european. Maimult, experţii în sociologie şi în psihologie susţin că peste 50% din populaţiaţării consideră că România nu va reuşi niciodată să depăşească perioada decriză pe care o traversează momentan. “Este normal să asistăm la o depresie socială, pentru că oamenii seconfruntă cu o perioadă dificilă pe care nu au mai întâlnit-o niciodată. Prinurmare se instalează o stare de neîncredere la nivelul psihicului. Oamenii numai au încredere în instituţiile statului şi vor încerca să se separe deacestea. Urmează ca oamenii să se întoarcă împotriva statului. Dacă privimstudiile realizate în ultima perioadă, vom constata că mai mult de jumătate dinpopulaţia acestei ţări crede că nu vom reuşi să ieşim din această perioadă decriză niciodată. Această stare de neîncredere împiedică oamenii să seconcentreze la locul de muncă. Nu se vor mai putea stabili nici relaţiiinterumane”, ne-a declarat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Acestasusţine că lipsa de încredere a oamenilor poate avea şi urmări mai grave decâtincapacitatea de comunicare. “Această stare de anxietate, de incertitudine, conduce şi la înmulţireacazurilor de suicid sau de violenţă. Oamenii nu mai au încredere că potsupravieţui. Trebuie acordată mare atenţie şi mediului în care se dezvoltăsocietatea. În prezent, acest mediu este extrem de tensionat. Această depresiecolectivă conduce la creşterea numărului de abandonuri ale copiilor sau deabandon şcolar”, ne-a mai explicatDumitraşcu.

Românii autrecut în ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimişti est-europeni lapolul opus, nivelul de încredere fiind foarte scăzut în privinţa perspectivelorfinanciare şi şomajului, potrivit unei analize FMI.

Astfel, dacăîn septembrie 2008 România avea cel mai ridicat indice al încrederiiconsumatorilor din şapte state analizate, până în august 2010 situaţia s-arăsturnat, reiese dintr-un grafic realizat de experţii instituţiei financiarede la Washington. Celelate ţări incluse în acest sondaj sunt Polonia, Ungaria,Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania.

România aînregistrat cea mai severă scădere a încrederii consumatorilor şi este singurulstat dintre cele analizate în care a dispărut optimismul. Indicele are scăderiuşoare în Polonia şi Bulgaria, a stagnat pentru Lituania şi s-a îmbunătăţit înEstonia, Ungaria şi Letonia.

Situaţiaeste similară pentru România în privinţa încrederii în perspectivele financiarepe următoarele 12 luni, măsurată în septembrie 2008, respectiv august 2010. Şiîn acest caz românii au devenit cei mai pesimişti europeni, după ce acum doiani erau în topul optimismului, alături de polonezi. Inversarea aşteptărilor serepetă şi în cazul indicelui aşteptărilor la 12 luni privind şomajul, măsuratpe aceleaşi perioade.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-12-21
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...