2017-01-20 03:52

SOCIAL


România, pe ultimul loc în UE la investiţii în dezvoltarea de noi medicamente

 |  19:06

România se află pe ultimul loc în UniuneaEuropeană în ceea ce priveşte investiţiileîn cercetarea şi dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de cinci euro pecap de locuitor, se arată într-un raport realizat de Directoratul Generalpentru Politici Interne din cadrul Parlamentului European, citat de NewsIn.

Primeletrei ţări din UEunde seinvestesc cei mai mulţi bani pentru cercetarea şi dezvoltarea de medicamentesunt Danemarca (190 de euro pe cap de locuitor), Belgia (170 de euro) şi Suedia(80 de euro). La polul opus, alături de România, se află Portugalia şi Grecia,se mai arată în raport.

Potrivit aceluiaşi raport, în România, spredeosebire de alte state europene, medicamentele generice, medicamente cecopiază formulele originale ale medicamentelor inovative ieşite de sub patent,au o mai bună penetrare pe piaţă.

Faţă de alte ţări din centrul şi estulEuropei, în România sunt promovate medicamentele generice vândute sub odenumirecomercială, identice, dar mai scumpe decât medicamentele generice vândute subdenumirea moleculei pe care o conţin. Medicamentele generice scumpe auînregistrat, în a doua jumătate a anului trecut, un trend crescător, atât cavaloare medie a medicamentelor achiziţionate de farmacii, dar şi ca valoaremedie a medicamentelor generice achiziţionate de consumator.

Potrivit raportului, creşterea se datoreazăimplementării de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS),întoamna lui 2010, a mecanismului de referenţiere pe clasa terapeutică. Princomparaţie, medicamentele generice ieftine au scăzut în cota de piaţă, atât cavaloare, de la 4,6 la 4,2%, cât şi ca volum, de la 19,9% în 2009, până la 17,2%în 2010.

"Raportul realizat pentru ParlamentulEuropean semnalează că în ţările mai dezvoltate ale Uniunii există o problemăde echilibru între încurajarea inovaţiei şi limitarea creşterii costurilor desănătate. Pe de altă parte, statele membre se confruntă, pe fondul creşterii deficituluidemografic, cu o mărire exponenţială a costurilor de tratament, fapt care, maispune raportul, implică necesitatea unei mai bune prioritizări a politicilor desănătate", a precizat directorul executiv adjunct al Asociaţiei Române aProducătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Cristian Luţan.

La realizarea raportului au fost utilizateinformaţii din mai multe surse, printre careEuropean Association ofPharmaceutical Industries and Associations, OECD Health Data şi ARPIM.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image