2019-02-21 14:12


România, printre ultimele tari europene la neutralizarea deseurilor medicale

 |  13:31
România, printre ultimele tari europene la neutralizarea deseurilor medicale

În România, deseurile medicale reprezinta un real pericolpentru populatie, din cauza metodelor ineficiente de distrugere a acestora.Firmele ce colecteaza deseurile de la spitale detin monopol pe piata siîmpiedica introducerea unor tehnologii moderne, recomandate de ComunitateaEuropeana. În România exista o singura firma care produce aparate deneutralizare a deseurilor cu ajutorul aburilor.

Deseurile medicale reprezinta toate deseurile periculoasesau nepericuloase care se produc în unitatile sanitare.

Deseurile medicale nepericuloase sunt asimilate celormenajere si rezulta din activitatea serviciilor medicale, tehnico-medicale,administrative, de cazare, a blocurilor alimentare.

De cealalta parte însa, deseurile periculoase prezinta unrisc real pentru sanatatea umana si pentru mediu, fiind generate în procesulspitalizarii. În aceasta categorie sunt incluse:

* deseuri anatomo-patologice si parti anatomice;

* deseuri infectioase lichide sau solide care contin sauau venit în contact cu sângele sau cu alte fluide biologice si cu virusuri,bacterii, paraziti;

* deseuri întepatoare – taietoare;

* deseuri chimice si farmaceutice;

* deseuri radioactive solide, lichide si gazoase.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) prin Legea219/2002 a acceptat urmatoarele metode de eliminare a principalelor deseurimedicale periculoase: neutralizare prin sterilizare termica (deseurileinfectioase si deseurile întepatoare taietoare); autoclavare (deseurile chimice?i farmaceutice) si incinerare (deseurile anatomo-patologice si partileanatomice).

Neutralizarea prin sterilizare termica utilizeaza calduraumeda (aburul saturat) pentru decontaminarea deseurilor medicale periculoase,aceasta realizându-se fara modificari chimice si fizice si, implicit, faraeliminare de noxe poluante în mediul înconjurator (aer, apa, sol).

Autoclavarea este procedeul prin care se pot inactivatoate categoriile de deseuri periculoase care se inactiveaza cu caldura uscata(deseurile taietoare-întepatoare si infectioase).

Incinerarea presupune neutralizarea si eliminarea finalaa deseurilor anatomo-patologice si a partilor anatomice la temperaturi înalte.Decontaminarea acestor deseuri se face cu modificari chimice si fizice siimplicit cu eliminarea de noxe poluante în mediul înconjurator (aer, apa,sol). Procedeul incinerarii are maimulte dezavantaje. Incineratoarele emit poluanti toxici cu impact negativasupra sanatatii lucratorilor din incineratoare, a sanatatii publice si amediului. Echiparea aditionala sau instalarea diferitelor dispozitive dereducere a emisiilor gazoase determina cresterea continutului acestor poluantiîn deseul în stare solida. Eficienta filtrelor în captarea particulelor estelimitata (chiar cele mai bune nu pot retine toate emisiile de gaze. Reziduurilerezultate din incinerare sunt foarte periculoase, nici un echipament aditionalsau dispozitiv neputând reduce cantitatea de dioxine produse în mediu. Reziduulrezultat din incinerare necesita un timp mai îndelungat de depozitare, în gropide gunoi speciale. În plus, pretul pentru depozitarea reziduului periculosrezultat din incinerare este ridicat. Incineratoarele sunt scumpe. Majoritateaincineratoarelor nu au putut îndeplini limita maxima admisa pentru emisii dedioxina si furani, prevazuta în Directiva Uniuniii Europene nr. 2000/76/EC.

În România, se folosesc echipamente de inactivare termicaa deseurilor medicale periculoase: cu aer cald, cu abur sub presiune;echipamente de inactivare prin iradiere cu microunde, echipamente carerealizeaza si maruntirea deseurilor inactivate.

Eliminarea finala a deseurilor medicale periculoasetrebuie realizata în conditii impuse lanivel european. Exista firme care colecteaza aceste deseuri, unele dintre eledetinând monopolul pe piata. Ele au impus preturi mari/kg de deseu colectatpentru eliminare, ofera comisioane managerilor de spital si blocheaza accesulpe piata a altor firme. Din nefericire, folosirea metodelor ineficiente deeliminare a deseurilor medicale poate conduce la raspândirea unor epidemiigrave în rândul populatiei. Presa a prezentat numeroase cazuri în caredeseurile medicale ajungeau la gropile de gunoi ale marilor orase, unde eraulasate nesupravegheate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...