2018-12-17 00:26


Românii, fără vaccinuri de la Cantacuzino, deşi Institutul are autorizaţie de fabricaţie

 |  18:46
Românii, fără vaccinuri de la Cantacuzino, deşi Institutul are autorizaţie de fabricaţie

Românii vor fi imunizaţi tot cu vaccinuri din import în următorul sezon rece. Şi aceasta deoarece Institutul Cantacuzino nu va produce vaccinuri nici în sezonul 2015- 2016, deşi are, din 2013, autorizaţii de fabricaţie şi de punere pe piaţă pentru acest produs.

Explicaţia este oferită chiar de liderul sindical Monica Bălteanu: institutul are conturile blocate. „Aş vrea să fac mai multe precizări cu privire la situaţia Institutului Cantacuzino, pentru toţi cei care nu înţeleg cum funcţionează această unitate. Agenţia Naţională a Medicamentului are lista unităţilor autorizate de fabricaţie/certificate de bună practică de fabricaţie (GMP). Pe această listă este şi Institutul de Microbiologie şi Imunologie Cantacuzino. (...) Aşadar, Institutul Cantacuzino are GMP în baza căruia a obţinut autorizaţia de punere pe piaţă din 2013. Cu toate acestea, adică deşi avem aceste două autorizaţii încă din 2013 şi, mai mult, în vigoare şi în 2015, ANM a găsit un lot de vaccin neconform cerinţelor europene în domeniu şi a oprit de la vaccinare cele 400.000 de doze produse la noi“, a declarat, pentru Mediafax, liderul sindical Monica Bălteanu.

Ea a mai precizat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat încă din martie formula pentru vaccinul antigripal sezonier, aşa că deja s-a început preparea acestor produse. Ministerul Sănătăţii va face licitaţia pentru vaccin în octombrie. „Noi, în iunie, mâine, poimâine, nu avem nimic pregătit. Aşa că nici în acest sezon nu vom face vaccin, dar, dacă expiră una dintre autorizaţii depunem documentaţia necesară pentru reînnoirea actului“, a mai spus doctorul Monica Bălteanu.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-21

TAGURI: vaccinuri, institutul, cantacuzino, autorizatie, de, fabricatie, conturi, blocate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...