2019-01-20 06:59


Românii vor calitate, nu cantitate, la examenul de bacalaureat

 |  19:09
Românii vor calitate, nu cantitate, la examenul de bacalaureat

O mare parte dintre conaţionali consideră în continuare că rata de promovabilitate la bacalaureat trebuie să fie direct proporţională cu nivelul de pregătire al elevilor. În schimb, 14% dintre români îşi doresc ca examenul de la finalul ciclului liceal să fie promovat de cât mai mulţi elevi, deşi ar fi în detrimentul calităţii, iar 8% dintre părinţi ar fi dispuşi să ofere şi mită pentru ca urmaşii lor să poată ajunge la o facultate.

Conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), nu mai puţin de 92% dintre români nu mai vor să dea mită pentru promovarea bacalaureatului, în special după cazurile consemnate la sesiunea din acest an. În plus, un sfert dintre aceştia îi consideră vinovaţi pe profesori pentru că în fiecare an se discută despre fraudă, în timp ce 13% cred că vina aparţine părinţilor, 10% acuză sistemul educaţional, 10% - elevii, 8% - Ministerul Învăţământului, 6% - Guvernul şi 6% - jurnaliştii. În total, 86% dintre cei intervievaţi consider că profesorii ar trebui să răspundă penal pentru fraudele de la Bac.

 

Mulţumiţi de schimbări

 

Nu mai puţin de 48% dintre respondenţi susţin că au o părere bună, iar alţi 17% una foarte bună, despre faptul că subiectele au fost diferenţiate anul acesta la proba de limba română în funcţie de profilul liceelor şi de orele alocate disciplinei, în timp ce un total de 31% afirmă că au una proastă sau foarte proastă. De asemenea, în opinia a peste jumătate dintre respondenţi - 56% -, subiectele de anul acesta de la bacalaureat au fost mai uşoare decât în urmă cu un an, dar peste o treime dintre cei chestionaţi - 37% - apreciază că îmbunătăţirea promovabilităţii faţă de anul trecut se explică prin faptul că elevii au fost mai bine pregătiţi. 

„Elementele de fraudă sunt receptate în mai mare măsură decât în alţi ani, dar percepţia asupra stării învăţământului românesc este în continuă apreciere. Pedepsirea fraudei este tratată diferit de către opinia publică: suntem mai permisivi atunci când vorbim despre părinţi sau copiii lor decât dacă ne referim la profesorii care au luat mită“, concluzionează IRES, conform Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-14

TAGURI: bacalaureat, sondaj, ires, profesori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...