2017-01-16 13:06

SOCIAL


Românii cu creierul, chinezii cu banul

 |  17:30
Românii cu creierul, chinezii cu banul

Descoperirea telocitelor de către un grup de cercetători români de la Institutul „Victor Babeş” a făcut înconjurul lumii. SUA, Germania, Italia, China sunt doar câteva din ţările interesate de o colaborare.

Prof. dr. Xiangdong Wang de la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat la Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar şi planurile Chinei privind sprijinul cercetării în privinţa telocitelor.

Acesta a subliniat colaborarea pe care o are cu colectivul condus de dr. Laurenţiu M. Popescu, anunţând că grupul de la Centrul de Cercetări Biomedicale din Shanghai efectuează cercetări pe animale privind telocitele şi în alte organe cum ar fi plămânul, esofagul, pancreasul, glandele salivale, vezica urinară.

Totodată, profesorul  a mai spus că această colaborare cu grupul din România, condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu, se face nu numai din punct de vedere ştiinţific, ci şi tehnologic, grupul său având alocaţi pentru cercetări în acest domeniu trei milioane de yeni.

O altă noutate în ceea ce priveşte rolul telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonară şi refacerea muşchiului scheletic. Grupul condus de acad. dr. Laurenţiu M. Popescu va pleca, pe 8 octombrie, pentru 20 de zile, să lucreze într-unul dintre cele mai performante laboratoare din China, el fiind format din dr. Cătălin Manole, dr. Mihaela Gherghiceanu, dr. Laura Suciu şi dr. Valeriu Cişmaşiu.

Cercetătorii de la Institutul "Victor Babeş" au descoperit întâmplător, în timp ce făceau studii ale celulelor din intestin, prezenţa unor celule care împreună cu cele stem ar putea reface muşchiul inimii afectat de infarct. Analizând aceste celule, cercetătorii au ajuns la o concluzie foarte importantă, şi anume că atât inima, cât şi creierul au puterea de regenerare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image