2018-11-21 04:18


Românii din străinătate vor putea înfia copii din ţară

 |  12:17
Românii din străinătate vor putea înfia copii din ţară

Directorul naţional al fundaţiei 'Hope and Homes for Children' România (HHC România), Ştefan Dărăbuş, a declarat că noua lege privind regimul adopţiilor care intră în vigoare sâmbătă 7 aprilie permite românilor din străinătate să înfieze copii din ţară. De asemenea, o altă modificare adusă legii este şi reducerea perioadei în care copilul este declarat adoptabil, pentru integrarea sa cât mai rapidă într-un mediu familial.

Potrivit datelor Oficiului Român pentru Adopţii, în momentul de faţă există aproximativ 1.900 de copii adoptabili, a subliniat directorul naţional al HHC România. 'Din punctul nostru de vedere, ca organizaţie neguvernamentală implicată în protecţia copilului, plusul de valoare pe care-l aduce noua lege a adopţiilor este pozitiv pentru că scurtează timpul de adopţie al copiilor care sunt în situaţie de dificultate în ţară, duce deci la o decizie mai rapidă în privinţa copiilor adoptabili, impulsionând astfel găsirea cu prioritate a unui mediu familial, în detrimentul plasării acestora fie în asistenţă maternală, fie în plasament simplu, dar nu într-o formă finală de plasament familial, cum este adopţia', a declarat directorul fundaţiei HHC România.

De asemenea, noile prevederi legislative 'oferă românilor care sunt plecaţi în străinătate şansa să adopte copii din România', a adăugat Ştefan Dărăbuş. Potrivit lui Bogdan Panait, secretar de stat la Oficiul Român pentru Adopţii, 'legea spune foarte clar că doar un copil care a trecut prin etapele adopţiei naţionale, abia acel copil poate să fie adoptat internaţional, deci copiii vor fi practic de la trei ani în sus'.

Primii doi ani de viaţă sunt decisivi pentru dezvoltarea normală a copilului, orice sistem instituţionalizat de protecţie neputând să se substituie mediului familial, susţin, pe de altă parte, specialiştii, inclusiv medicii neurologici. Însă, 'în România, copiii sub vârsta de doi ani nu pot fi instituţionalizaţi, ci sunt plasaţi într-un mediu de tip familial', a explicat Dărăbuş.

Spre deosebire de reglementarea anterioară în care trebuia solicitată instanţei declararea adoptabilităţii, ceea ce conducea la 'prelungirea situaţiei incerte a copilului pentru care nu se realiza nici integrarea în familia biologică, dar nici demersurile pentru găsirea unei familii adoptatoare', legea prevede în noua formă termene precise pentru declanşarea procedurii de adopţie.  După un an în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială constată că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilitatea reintegrării în familie, copiii din sistemul de protecţie socială pot fi declaraţi adoptabili.

Pot fi declaraţi adoptabili după 30 zile de la emiterea certificatului de naştere copiii cu părinţi necunoscuţi şi după de 60 zile când părinţii naturali îşi dau acordul. Totodată, dacă a trecut un an, iar părinţii fireşti ai copilului şi rudele până la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului în familie, adopţia internă poate fi declanşată.

Totodată, obligativitatea expertizei pentru confirmarea filiaţiei faţă de tată, realizată prin metoda serologică ADN, este introdusă prin lege, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-05-10

TAGURI: Copii, român, HHC_România, adopţie, lege
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...