2017-01-21 00:13

SOCIAL


Românii mai dau încă o dată statul în judecată. Curtea Constituţională trimite mamele cu nou-născuţi la muncă

 |  18:43
Românii mai dau încă o dată statul în judecată. Curtea Constituţională trimite mamele cu nou-născuţi la muncă

CurteaConstituţională (CC) a respins ieri sesizarea privind neconstituţionalitateaOUG 111/2010 referitoare la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilorşi legea de aprobare a acesteia. Reprezentanţii părinţilor susţin că decizia CCeste doar dovada servilismului politic şi avertizează că se vor adresa instanţelorjudecătoreşti pentru a-şi câştiga drepturile.

Deciziade respingere a contestaţiei formulate de grupurile parlamentare ale PSD şi PNLdin Camera Deputaţilor s-a luat cu unanimitate de voturi.

Organizaţiilenonguvernamentale din domeniu şi-au manifestat nemulţumirea faţă de deciziaCurţii Constituţionale (CC), pe care o acuză de “servilismpolitic”. “Cutoate că solicitarea Opoziţiei a fost una fundamentată şi legitimă, semnalândtoate aspectele neconstituţionale şi imorale ale acestei legi, CurteaConstituţională a deliberat în favoarea legii de aprobare considerând că actulnormativ este constituţional. Asociaţia «Mame pentru Mame» condamnă opacitateaşi servilismul Curţii Constituţionale faţă de un guvern care conduce prinordonanţe de urgenţă, fără dezbatere publică şi fără viziune pe termen lung. Menţionămîncă o dată că OUG 111 afectează în mod grav categoria de părinţi responsabilidin clasa de mijloc, producând deja efecte grave la nivelul natalităţii, aflatăde anul trecut în scădere”, se arată într-uncomunicat al Asociaţiei “Mame pentru Mame”.

Reprezentanţii părinţilor susţin că, în aceste condiţii,vor încerca să-şi câştige drepturile în instanţă. “Asociaţia «Mame pentru Mame»va continua să lupte pentru drepturile părinţilor responsabili din România şiva iniţia acţiuni în instanţă pentru recuperarea acestor drepturi, în bazaprotocolului încheiat cu Casa de Avocatură Piperea. Grupul-pilot de 10mame reprezentate pro-bono de Piperea Law va fi urmat de alte acţiuni îninstanţă iniţiate de părinţi pe baza modelului de acţiune pus la dispoziţie gratuitde Asociaţia noastră tuturor membrilor Asociaţiei”, au mai anunţat reprezentanţii „Mame pentru Mame”.

Încă o contestaţie aOpoziţiei, fără sorţi de izbândă

Grupurileparlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat, în 26 mai, laCurtea Constituţională Legea pentru aprobarea Ordonanţeide Urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creştereacopiilor. Potrivitcontestaţiei, Legea pentru aprobarea OUG 111/2010 restrânge drepturilebeneficiarilor prin reducerea duratei concediului şi a indemnizaţiei pentrucreşterea copiilor.

Liderulgrupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, declara că OUG111/2010 nu reprezintă altceva decât "ceea ce Guvernul face de doi ani,taie drepturi ale oamenilor". Duşa arăta că, potrivit unei analize la nivel european, apărută la o zidupă aprobarea legii, românii sunt pe primul loc în UE la abandonul nou-născuţilorşi a acuzat Guvernul că nu ar acorda atenţia cuvenită copiilor. Mircea Duşaa admis că CC a aprobat foarte puţine contestaţii, dar şi-a manifestat speranţaca, atunci când este vorba de copii, Curtea să constate existenţa elementelorde neconstituţionalitate.

CameraDeputaţilor a adoptat, în 24 mai, Legea privind aprobarea OUG 111/2010. Actulnormativ a trecut de Senat prin aprobare tacită în luna februarie.

OUG111 prin care Guvernul a modificat sistemul indemnizaţiei de creştere acopilului a fost publicată în Monitorul Oficial în 10 decembrie 2010 şi aintrat în vigoare la începutul anului 2011. Potrivit actului normativ, începând din ianuarie 2011 mamele pot să opteze pentru un concediu decreştere a copilului pe o perioadă de doi ani, dar cu oindemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, sau pentru unconcediu de un an, cu o indemnizaţie maximă de 3.400 lei. Dacă se întorc lamuncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul intervalde până la 24 luni. Acest stimulent nu se acordă mamelor carese întorc la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului saucelor care optează pentru concediul de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image