2017-01-22 12:15

SOCIAL


Românii, victime sigure în lupta cu alcoolul

 |  16:21
Românii, victime sigure în lupta cu alcoolul

Problemele financiare, dar şi cele de natură socială nerezolvate împing tot mai mulţi români spre alcool. Cum nici sistemul nu este bine pus la punct pentru a-i readuce pe drumul cel bun, aceştia devin victime sigure în faţa dependenţei de băuturi alcoolice.

Conform unui studiu publicat de ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), ţara noastră se confruntă cu blocaje majore pentru vindecarea dependenţei de alcool. Lipsa programelor de formare, obligatorii şi continue în curricula universitară şi postuniversitară, stigmatizarea persoanelor cu un consum problematic de alcool şi faptul că sistemul de servicii de sănătate din acest domeniu nu reuşeşte să ajungă la pătura tânără a populaţiei sunt principalele cauze pentru care dependenţii nu trec peste aceste probleme.

Situaţia pare dramatică în condiţiile în care 80% din persoanele care se confruntă cu alcoolul nu au apelat şi nici nu cunosc instituţii specializate în tratarea problemelor de abuz sau dependenţă de alcool. Iar cei care apelează, în proporţie de peste 50%, sunt trecuţi de vârsta de 50 de ani.

Medicii, dezinteresaţi

Deşi 76% dintre medicii psihiatri intervievaţi susţin că programele pentru tratarea dependenţei de alcool sunt utile, doar 50% dintre aceştia au urmat cursuri de formare în ultimii ani, iar o treime nici măcar odată. Situaţia este mai gravă la nivelul medicilor de familie - 65% nu au participat niciodată la astfel de programe. “Peste 80% dintre medici, indiferent de specializare, nu ştiu de existenţa unor astfel de programe”, se arată în studiul ALIAT.

Stigmatizarea, bariera pentru vindecare

Una dintre problemele pentru care alcoolicii refuză să beneficieze de servicii în acest sens “Majoritatea medicilor, pacienţilor şi persoanelor cu un consum problematic de alcool din populaţia generală care nu au apelat la servicii au recunoscut că principala barieră în calea accesării serviciilor de către persoanele cu un consum problematic de alcool este stigma, ruşinea şi oprobiul social de a fi identificat ca având o problemă cu alcoolul”, mai spun specialiştii.

Este nevoie urgentă de dezvoltare

Preşedintele de Onoare ALIAT şi Şeful Catedrei de Psihiatrie a UMF „Carol Davila” Bucureşti, Dan Prelipceanu, susţine nevoia urgentă de dezvoltare a unor intervenţii şi servicii specializate adresate persoanelor cu un consum problematic de alcool: „În România, în acest moment, ne confruntăm cu o gravă problemă privind lipsa unor servicii medicale şi sociale integrate în domeniul consumului problematic şi al dependenţei de alcool, aspect relevat şi de studiul naţional derulat de specialiştii ALIAT. Sistemul actual de servicii este încă într-o fază de subdezvoltare, lipsind un cadru formal de proceduri de lucru şi de educaţie medicală continuă, iar nivelul de stigmă asociat acestui domeniu este la fel de mare atât în rândul medicilor, cât şi în rândul populaţiei generale. Prin intermediul cercetării derulate de specialiştii ALIAT la nivelul întregii ţări avem acum o bază formală, fundamentată pe evidenţe ştiinţifice, pentru a demara necesarul proces de creare a unor politici şi servicii consolidate în domeniul consumului problematic de alcool în ţara noastră.”


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: alcoolism, centre, tratare, studiu, psihiatriiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image