2018-12-12 21:28


Românul care a învins natura

 |  21:00
Românul care a învins natura

Opt vârfuri de peste 2.500 de metri, 1.807 kilometri în doar două săptămâni, dintre care aproape 1.000 au fost parcurşi pe jos. Pentru mulţi pare ceva supraomenesc, dar petroşăneanul Toma Coconea a reuşit performanţa de a se clasa pe locul al doilea la cea mai dură competiţie din lume, Red Bull X-Alps.

În vârstă de 35 de ani, românul a fost selecţionat alături de alţi 30 de parapantişti dintr-un total de 7.000 înscrişi de pe întreg mapamondul. Se face o selecţie riguroasă, doar cei mai buni din lume pot ajunge acolo”, ne-au explicat colegii lui. Pregătirea începe cu aproximativ un an înainte. Antrenamente în munţii Văii Jiului, de unde provine atletul, dar şi în străinătate. Totul cu un buget la limită. “Mă mai împrumut să ajung aici, mă ajută prietenii, primesc mici sponsorizări. Totul e strict, altfel nu mi-aş fi permis”, a povestit Toma Coconea, în exclusivitate, pentru “Puterea”, la doar două zile după încheierea celebrei competiţii. Cei 5.000 de euro primiţi pentru poziţia ocupată abia îl ajută să îşi acopere costurile pregătirii.

Lider pentru două zile

Încearcă să îşi revină după ce a parcurs 981 de kilometri pe jos şi alţi 826 în aer cu parapanta. De la Salzburg la Monaco, startul, respectiv finişul, nu sunt „decât”864 de kilometri aerieni, dar pentru a-i parcurge prin munţi distanţa se dublează. “Metabolismul meu e destul de bun, am picioarele umflate, dar rezist. În plus, am făcut şi o entorsă la jumătatea cursei. S-au şi mirat cum am parcurs aproape două maratoane în câteva ore, având o viteză de 15 kilometri la oră. Am tras de mine şi am încercat să câştig”, explică acesta, care de-a lungul călătoriei a rupt cinci perechi de încălţăminte. Toma a fost şi lider pentru aproximativ 48 de ore, dar a pierdut ştafeta după ce a greşit o cărare: “Aşa am păţit şi în 2007, când am condus o mare parte din cursă. Din păcate, sunt şi problemele astea. Învăţăm de la an la an”.

“Omul fără splină”

La competiţia de anduranţă nu contează doar puterile fizice ale atletului, ci şi informaţiile despre vreme, care pot fi factorul decisiv. Învingătorul, Christian Maurer, a fost ajutat de Swiss Meteo pentru a avea cele mai bune condiţii de zbor. În total, a avut un staff de 11 persoane, printre care un meteorolog şi un preparator fizic. Românul a fost însoţit doar de asistentul său, Daniel Pisică. “Poate dacă eram fotbalist, altele erau condiţiile financiare, dar eu sunt fericit”, rămâne modest sportivul. A luptat cu propriile puteri pentru a încheia cursa, iar jurnaliştii japonezi l-au caracterizat drept “omul fără splină”, după cei aproape 1.000 de kilometri parcurşi pe jos, aproape dublu faţă de câştigător.

În cele 14 zile a dormit maximum şase ore pe noapte. A urcat până la 3.000 de metri pentru a bifa punctele intermediare, a coborât la 2.000 să îşi ia zborul, a mers pe gheţari, într-un final ajungând în Monaco, raiul milionarilor. Acolo a fost aşteptat de zeci de români, dar şi de logodnica sa, fotografii surprinzând momentul în care aceştia s-au îmbrăţişat din nou. “Au fost foarte mulţi români care m-au aşteptat acolo. A fost emoţionant pentru mine”, rememorează Tomi, prins în aceste zile între prezentări şi conferinţe de presă. Săptămâna viitoare va reveni în România, dar deja se gândeşte la ediţia din 2012. Luna viitoare am un alt concurs, voi răspunde prezent, apoi îmi voi relua pregătirile pentru X-Alps 2012. Sper că voi câştiga până la urmă”, încheie cel care a prins gustul zborului cu parapanta în urmă cu fix 20 de  ani.

Aproape de o tragedie în 1999

Toma se simte ca acasă în Alpi, pe care i-a traversat de mai multe ori, dar şi în alte regiuni montane din toată lumea, bifând chiar şi vârful munţilor Kilimanjaro (5.885 de metri). Însă toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă în 1999 ar fi rămas fără un picior, aşa cum intenţionau medicii să facă după un accident suferit, cum altfel, decât în munţi. În urma unui accident, un grup de medici incompetenţi au vrut să-mi amputeze un picior, am scăpat fugind din spital”, afirmă unul dintre  puţinii parapantişti din lume care a participat la toate ediţiile X-Alps.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-25

Mai multe imagini:
Românul care a învins natura
zoom
Românul care a învins natura
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Cutremur în judeţul Vrancea Acum 8 ore | (0)
Eveniment


loading...