2018-09-20 14:02


RUPŢI DE REALITATE. Ministrul Pricopie nu mai lasă directorii de şcoli la catedră

 |  21:00
RUPŢI DE REALITATE. Ministrul Pricopie nu mai lasă directorii de şcoli la catedră

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea să-i scutească pe directorii de şcoli de norma obligatorie de ore la clasă. Directorii şi inspectorii şcolari numiţi politic ar avea astfel mai mult timp la dispoziţie pentru a se ocupa de activităţi ce interesează partidul. Fostul secretar de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, avertizează că, în aceste condiţii, şcolile ar putea ajunge să fie conduse de persoane cu interese strict economice şi neinteresate de problemele elevilor.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă ce ar urma să modifice Legea educaţiei naţionale 1/2011, postat pe site-ul Ministerului Educaţiei, edu.ro, “personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/normă didactică”. Potrivit proiectului, de această degrevare “pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”.

Fostul secretar de stat pe învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Oana Badea, spune că degrevarea totală de ore pentru personalul din conducerea unităţilor şcolare ar contraveni dorinţelor exprimate chiar de cadrele didactice, dar ar putea servi intereselor anumitor persoane. “Sper să nu fie o metodă pentru soluţionarea problemelor pe care le au anumite persoane şi să fie o opţiune pe care cei din minister să poată justifica în spaţiul public. A degreva total de ore persoane din managementul sistemului de învăţământ preuniversitar, din punctul meu de vedere, este o greşeală. Un lucru pe care mi-l cereau toate cadrele didactice era acela de a păstra legătura cu clasa sau cu cancelaria, pentru cei care temporar îndeplinesc funcţii de conducere”, a declarat pentru PUTEREA Oana Badea.

Economişti la conducerea şcolilor?!

Fostul secretar de stat pe învăţământ preuniversitar atrage atenţia asupra pericolului ca şcolile să ajungă să fie conduse de manageri cu interese economice. “Vreau să văd argumente de ordin administrativ şi de ordin managerial care să susţină o astfel de soluţie. Spun, încă o dată, am dezbătut această problemă şi niciodată nu a existat propunerea de degrevare totală. În momentul în care spui că managementul nu trebuie să aibă legătură cu clasa, deci nu trebuie să aibă ore, să fie în legătură cu elevii, atunci de ce nu aduc un economist să conducă şcoala sau inspectoratul? Pentru că are pregătirea necesară, are studii mult mai multe în sensul acesta. Se deschide o poartă către o altă zonă care mi se pare de o sută de ori mai periculoasă decât oricare alta. Nu cred că este o soluţie fericită”, ne-a mai declarat Oana Badea.

De menţionat că, în acest moment, potrivit prevederilor Legii educaţiei naţionale, toţi inspectorii şi directorii de şcoli sunt numiţi ilegal, fără concurs, prin aşa numita “delegare în interesul învăţământului”, aprobată de ministrul Educaţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: ordin, directori, scoli, catedra
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...