2019-03-18 18:04


Rusaliile - ziua de naștere a Bisericii Creștine

 |  16:03
Rusaliile - ziua de naștere a Bisericii Creștine

La cincizeci de zile de la Paşti, creștinii sărbătorescPogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile. Aceasta se mai numeşte „Cinzecimea” şiprecede Moşii de vară, zi dedicată spiritelor morţilor.

Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai importanteale creştinătăţii, întrucât în ziua Pogorârii Sfântului Duh, Petru, cel mai învârstă dintre apostoli, a ţinut o cuvântare, în urma căreia au trecut lacredinţa creştină 3.000 de oameni, ce au format prima biserică creştină laIerusalim. Această zi este considerată adevărata zi a naşterii BisericiiCreştine.

În Moldova şi în Transilvania creştinii prăznuiescsărbătoarea timp de trei zile. În Muntenia şi Oltenia şapte zile, iar în Banat,opt. Tradiţia spune că sufletele morţilor, care au părăsit mormintele în Joiadin Săptămâna Patimilor pentru a sta la masă cu viii de Paşte, se plimbănestingherite pe pământ. Ele se întorc supărate înapoi în ţărână, deoarece nuse îndură să-i părăsească pe cei dragi. Pentru a fi îmbunate, rudele lortrebuie să le dea de pomană, în vase din lut cumpărate de la Târgurile de Moşi,cireşe, vin, lapte sau mâncare gătită, alături de lumânări aprinse.

Conform Bisericii, toţi creştinii primesc „Sfântul Duh”imediat după Botez şi astfel, devin purtători de Duh, iar trupul lor, aşa cumera numit de Sf. Pavel, „templul Sfântului Duh”. „Duhul” înseamnă multitudinea„darurilor” pe care credincioşii le primesc de la Dumnezeu. Acestea sunt:viaţa, sănătatea, puterea de muncă, virtutea şi sfinţenia. „Darurile” suntaşteptate în fiecare an de toţi cei care participă în biserici la slujbele deRusalii.

Cei ce lucrează de Rusalii sunt pociţi de Iele

„Rusalii” este o denumire populară ce a fost suprapusăCinzecimii. Numele vine de la fiicele lui Rusalim-împărat, care, în mitologieerau un fel de Iele sau femei fabuloase. Se zice că cei care nu respectă zilelede Rusalii şi lucrează sunt pedepsiţi de Ielele care îi pocesc şi le furăminţile. În noaptea de Rusalii oamenii nu trebuie să doarmă afară, nu merg lafântână să ia apă sau pe la răspântii. Ei duc la biserică frunze de nuc saucrengi de tei. Preotul le sfinţeşte, iar credincioşii le vor pune, apoi, lastreaşina casei sau pe la icoane. Se crede că au puteri vindecătoare. În Noul Testament„Pogorârea Duhului Sfânt” e descrisă astfel: „Când a sosit ziua Cinzecimii erautoţi împreună în acelaşi loc. Şi din Cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet cade suflare de vânt ce vine repede (...) şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şiau început toţi să vorbească în alte limbi.”

Tot de Rusalii se leagă mai multe obiceiuri populare: areloc jocul căluşarilor, iar fetele mari împletesc cununiţe din spice de grâu şiflori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor. Femeilede la ţară prepară unsori speciale cu care ung ugerele vacilor pentru a le feride vrăjitoarele care „fură” laptele. Uşile caselor se dau cu usturoi, pentru caspiritele malefice să fie alungate şi să stea departe de familiile cinstite decreştini.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...