2018-12-15 02:25


S-a stins din viață un alt mare actor

 |  17:13
S-a stins din viață un alt mare actor

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca este în doliu! Actrița Melania Ursu a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unor probleme de sănătate. Ea a jucat pe scenă alături de mari nume din România precum Marin Moraru şi Gheorghe Dinică.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, actriţa Melania Ursu a încetat din viaţă luni. "Ne-a părăsit fulgerător la început de an actriţa Melania Ursu (16 iunie 1940 - 11 ianuarie 2016). Absolventă a Institului de Artă Teatrală şi Cinematografică «I.L. Caragiale» din Bucureşti, promoţia 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generaţie de aur, fiind colegă cu marii artişti Marin Moraru şi Gheorghe Dinică. Cariera şi viaţa ei de după absolvire s-a confundat, mai bine de o jumătate de veac, cu scena şi viaţa Naţionalului clujean, pe care a onorat-o cu nu mai puţin de optzeci de roluri. Talentul ei s-a făcut remarcat de la primele apariţii", se arată în comunicat.

S-a stins din viață un alt mare actor
zoom
Reprezentanţii Teatrului Naţional din Cluj-Napoca au arătat că actriţa, care a murit în urma unor probleme de sănătate, a fost "o personalitate teatrală vie, ardentă, cu multiple faţete". "A fost hărăzită în aceeaşi măsură pentru tragedie, dramă şi comedie. A avut şansa marilor întâlniri. A jucat sub îndrumarea unor regizori importanţi ca Ion Olteanu, Alexa Visarion, Mihai Măniuţiu, Victor Ioan Frunză, dar în primul rând fastă i-a fost întâlnirea în anii formării cu regizorul Vlad Mugur, directorul de atunci al Naţionalului. Memorabilă a rămas creaţia ei în «Corifeea din Ifigenia în Aulis». Vigoarea înfăţişării sale, marea capacitate de emoţie, uşurinţa cu care impresiona, într-un cuvânt libertatea ei de expresie crea în fiecare reprezentaţie magia proprie spectacolului de teatru, ce trece pe nesimţite de pe scenă în sufletul spectatorului vrăjit", se arată în comunicatul Teatrului Naţional, citat de Stiripesurse.ro.

Pe lângă teatru, Melania Ursu a jucat şi în filme, interpretând rolurile doamna Chiajna în "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", regia Malvina Urşianu, Pelaghia Roşu în "Munţi în flăcări", regia Mircea Moldovan, Vica în "Pădureanca" şi "Flăcări pe comori", ambele în regia lui Nicolae Mărgineanu, Ana în "Iarba verde de acasă", regia Stere Gulea, Irina în "Mere roşii", regia Alexandru Tatos. "O altă latură a talentului ei s-a afirmat în cea de pedagog, motiv pentru care o scurtă perioadă a părăsit Clujul pentru Institutul de Teatru de la Târgu Mureş. A revenit la Cluj şi în anii '90 a făcut parte din primii profesori care au predat la reînfiinţata Facultate de Teatru. A fost un profesor exigent, în acelaşi timp dedicat şi atent, pentru generaţii de actori, pe care i-a format la Cluj sau Târgu Mureş şi pe care i-a urmărit şi încurajat şi după terminarea studiilor", au precizat reprezentanţii teatrului clujean, scrie Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: teatrul national cluj, melania ursu, marin moraru, gheorghe dinica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...