2017-01-19 06:44

SOCIAL


Salariile bugetarilor, din banii Primăriilor

 |  21:00
Salariile bugetarilor, din banii Primăriilor

Un parlamentar vrea să scutească bugetarii de la plataimpozitelor. În timp ce unii primari spun că acest lucru ar secabugetele locale, alţi edili văd în această iniţiativă o bună ocazie de a-şi face campanie.

Deputatul independent Mircia Giurgiu a propus Parlamentului ca bugetarii care şi-au câştigat salariile în instanţă să fie scutiţi de la plataimpozitelor pe terenuri, locuinţe şi autovehicule, până în 2015, când se va încheia plata eşalonată a dreprurilor băneşti de către Guvern. Iniţiativa legislativă a deputatului Giurgiu se află în acest moment la Senat.

Sindicaliştii susţin că propunerea este una discriminatorie. “Este un pas înainte, dar nu rezolvă problema discriminării (cei cu proces câştigat şi cei fără) şi nu rezolvă problema drepturilor câştigate în justiţie”, ne-a declarat preşedintele Confederaţiei Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România CNSLR–Frăţia consideră însă propunerea lui Mircia Giurgiu “o aberaţie”. “Mi se pare absurd. Salariile sunt acordate de la bugetul de stat, iar impozitele intră la bugetul local. În plus, există riscul ca, după şase luni, administraţia locală să le ceară oamenilor să plătească şi sancţiuni pentru întârziere. Aşa s-a întâmplat anul trecut în sectorul 2, când Primăria a majorat nivelul taxelor şi impozitelor în a doua parte a anului. Persoanele care au plătit impozitul anticipat pe întreg anul au fost chemate să plătească diferenţa. Nu poate Parlamentul să spună consiliilor locale ce să facă. În plus, ce se întâmplă cu cei care nu au nici casă şi nici maşină?”, ne-a explicat secretarul general al CNSLR–Frăţia, Ioan Homoş.

Parlamentarii se tem de hotărârea CEDO

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, spune că politicienii aflaţi la Putere se tem de hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) care i-ar putea obliga să plătească integral salariile bugetarilor. “Ce legătură au impozitele cu salariile? E o măsură ciudată, gândită probabil văzând că pierd la CEDO. Este o iniţiativă aberantă, dar orice este posibil la noi. Guvernul trebuie să le plătească salariile bugetarilor, scurt. Dacă nu sunt capabili să mai conducă ţara, să îi lase pe alţii”, ne-a spus Baciu.

Profesorii îşi vor salariile

Sindicaliştii din învăţământ văd scutirea dascălilor de la plata impozitelor ca “apă de ploaie”. “E mai important să ne acorde banii. Dacă aveam salariile întregi, nu era o problemă să plătim aceste impozite. Acest avantaj ar fi apă de ploaie. Banii de salarii vin de la bugetul de stat, nu de la cel local. Noi am depus o plângere la CEDO prin care am cerut ca toţi banii de salarii să fie acordaţi odată”, ne-a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop.

Campanie pentru primari

Cât timp alegerile locale se apropie cu paşi repezi, mulţi primari văd scutirea bugetarilor de plata impozitelor ca pe o bună oportunitate de a atrage simpatia alegătorilor. Edilul sectorului 6, Cristian Poteraş, crede că scutirea bugetarilor de la plata impozitelor pe locuinţă şi autovehicule nu ar reprezenta un efort extraordinar pentru buget. “Ar fi o compensare. Oricare dintre noi se poate vedea în locul persoanei care-şi cere drepturile. Nu sunt aşa de multe persoane care au acele hotărâri judecătoreşti”, ne-a declarat Cristian Poteraş.

Nici Primăria Sectorului 1 nu respinge iniţiativa legislativă. “În acest moment, nu pot să pun decât că iniţiativa mi se pare una bună. Nu ştiu dacă se poate aplica. Nu am o evidenţă ca să pot spune câţi bugetari locuiesc în sectorul 1”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

Alţi primari cred “nu este normal ca Parlamentul să decidă ce se întâmplă cu bugetul local. Salariile câştigate în instanţă trebuie plătite”, ne-a spus primarul din Lupeni, Cornel Răsmeliţă (PSD).

Primarul municipiului Brad, Florin Cazaru, cel care a făcut greva foamei pentru că nu avea bani suficienţi la bugetul local, critică şi el iniţiativa deputatului Giurgiu. “Nu este cazul să amestecăm lucrurile. Bugetul local, care oricum are probleme, ar fi văduvit de o sursă importantă de venit. Asta ar trebui să fie problema Guvernului, nu a noastră. Ar fi inoportună o astfel de decizie, mai ales în aceste condiţii”, ne-a declarat, Florin Cazacu.

Potrivit iniţiativei, bugetarii ar urma să prezinte la direcţiile fiscale ale finanţelor publice din judeţul în care îşi au domiciliul o adeverinţă fiscală pe care va fi înscrisă suma pe care o au de încasat de la stat din titluri executorii. Astfel, la sfârşitul fiecărei luni, direcţiile finanţelor publice locale vor face decontul cu direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, urmând ca, la finalul anului 2015, să se emită o nouă adeverinţă fiscală cu suma pe care fiecare salariat bugetar o mai are de încasat de la stat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-01

Mai multe imagini:
Salariile bugetarilor, din banii Primăriilor
zoom

TAGURI: salarii, bugetari, primariiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image