2017-01-18 01:35

SOCIAL


SAM-urile, gaură la buget

 |  21:00
SAM-urile, gaură la buget

Şcolile de arte şi meserii vor fi reintroduse din 2012, anunţă Ministerul Educaţiei. ONG-urile şi foştii şefi ai ministerului susţin că iniţiativa este una bună, dar nu poate fi pusă în aplicare decât cu parteneriat public-privat.

În şcolile profesionale „partea de teorie va fi redusă, iar partea de dobândire a meseriei va fi simţitor dezvoltată”, potrivit unei declaraţii a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Şcolile de arte şi meserii nu vor însemna însă decât o „gaură” în bugetul ministerului dacă nu vor fi realizate în parteneriat public-privat, susţine vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Senat, Ecaterina Andronescu. „Laboratoarele din şcolile de arte şi meserii au dotări de dinainte de ’90. Acum, dau un exemplu, în service-urile auto se lucrează cu tehnologii noi. Un absolvent de şcoală de arte şi meserii trebuie să ştie să lucreze cu astfel de aparaturi, pentru a putea fi integrat pe piaţa muncii. Ar fi o investiţie enormă, pe care Ministerul Educaţiei nu şi-o poate permite, pentru a dota aceste laboratoare. Trebuie realizate parteneriate de tip public-privat. Şcoala trebuie să încheie contracte cu un angajator care să asigure că va lua absolvenţii într-o perioadă de probă, după absolvire. Altfel, nu vor avea nici un rost aceste şcoli de arte şi meserii”, ne-a declarat fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, cea care a introdus şcolile de arte şi meserii şi, ulterior, nu le-a mai acordat cifră de şcolarizare. Fostul şef al ministerului susţine „nu au fost desfiinţate şcolile de artă şi meserii. Am constatat la acea vreme că 90% dintre absolvenţii acestora nu se angajau şi alegeau să termine liceul pe ruta progresivă, cu un an în plus. În aceste condiţii, aceste şcoli nu-şi mai justificau existenţa şi era o pierdere de timp, dar şi de bani pentru minister. Am decis să nu mai acord cifră de şcolarizare pentru acestea, pentru a le moderniza. Urma să gândim parteneriate între şcoli şi angajatori. Nu am mai făcut acest lucru, pentru că am plecat de la minister”, ne-a mai spus Andronescu.

Este nevoie de muncitori calificaţi

Ecaterina Andronescu este convinsă că rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat nu se datorează absolvenţilor de SAM-uri. „Au aruncat vina pe mine pentru rezultatele slabe de la bacalaureat, spunând că am desfiinţat şcolile profesionale. Cei care au urmat ruta progresivă vor termina abia la anul liceul. Cei de la liceele tehnologice dintotdeauna au avut rezultate mai slabe la matematică decât alte specializări. Este problema ministerului că nu reuşeşte să elaboreze subiecte cu grad diferit de dificultate”, ne-a mai explicat fostul ministru.

Şi conducerea asociaţiei EDU CER susţine că SAM-urile ar fi un eşec fără parteneriat public-privat. „Este foarte bine că se reintroduc şcolile de arte şi meserii. Piaţa a arătat că este nevoie de muncitori calificaţi, dar este o criză în acest domeniu. SAM-urile nu mai au bază materială, trebuie încheiate parteneriate prin care elevii să facă practică în atelierele unor angajatori”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17

TAGURI: scoli, Ecaterina Andronescu, meserii, Ministerul EducatieiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image