2017-01-20 01:34

SOCIAL


Sănătatea, la mâna clasei politice

 |  21:00
Sănătatea, la mâna clasei politice

Modificarea majoră pe care o propune proiectul noii legi a sănătăţii o constituie privatizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate. Strângerea banilor din taxa pentru sănătate se va face în continuare politic, prin Ministerul de Finanţe, şi este supusă aceleiaşi aprobări a Parlamentului prin bugetul de stat.

A doua schimbare majoră vizată de iniţiatorii legii o constituie masiva privatizare a unităţilor sanitare, mergându-se până la transformarea lor în societăţi comerciale, pentru a atrage resurse, iar fondatorul sau acţionarul unic ar fi administratorul actual, care în majoritatea cazurilor este administraţia locală. Măsura a fost luată deoarece cu statutul de fundaţie sau societate este mult uşurată munca managerială pentru atragerea de fonduri şi investiţii. Proiectul de lege propune, concret, desfiinţarea caselor de asigurări judeţene. CNAS va deveni parte a Guvernului şi Agenţiei de Plăţi a Ministerului Sănătăţii.

Asigurarea voluntară, un fel de CASCO

Mecanismul asigurării voluntare de sănătate este asemănător cu cel de la autovehicule, unde şoferul plăteşte o asigurare obligatorie (RCA) şi una suplimentară (CASCO). În sănătate, CASCO va fi această asigurare voluntară. Totuşi, iniţiatorii proiectului susţin că întâietate la serviciile medicale vor avea cei ce încheie şi o asigurare voluntară. Cu alte cuvinte, intervine discriminarea faţă de cei ce nu îşi pot permite să plătească suplimentar.

Serviciile medicale ce vor fi incluse în asigurarea medicală de bază se definesc printr-un contract-cadru anual, nu prin această lege-cadru. Experţii FMI critică proiectul de lege pentru că acesta nu descrie procesul prin care acest pachet de bază va fi definit şi nu menţionează obligativitatea folosirii unor studii sau date statistice în acest scop.

Cine beneficiază de asigurare fără să plătească

O problemă majoră intervine în cazul persoanelor ce sunt scutite de la plata asigurării, persoane pentru care acum nu plăteşte nimeni. Odată cu noua lege, cineva va trebui să le plătească privaţilor. Cea mai frecventă situaţie este pensionarul cu venituri mici. Pentru acesta, Ministerul Muncii va trebui să acopere taxa de sănătate. Alţi beneficiari ai asigurării gratuite mai sunt copiii şi tinerii până în 26 de ani, dacă sunt studenţi, persoanele cu handicap, gravidele şi lăuzele, membrii unei familii care au dreptul la ajutor social. Soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate rămân asiguraţi doar dacă persoana asigurată plăteşte o contribuţie de 5,5% din jumătate din salariul minim de bază brut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09

TAGURI: sanatate, CNAS, asigurari-private, contributie, taxa, ajutor-socialComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image