2017-01-21 21:43

SOCIAL


Sărăcie la extrem: Oamenii îşi amanetează verighetele şi dinţii din aur. Casele de amanet şi cazinourile, singurele afaceri în plină ascensiune

 |  17:45
Sărăcie la extrem: Oamenii îşi amanetează verighetele şi dinţii din aur. Casele de amanet şi cazinourile, singurele afaceri în plină ascensiune

Casele de amanet şi cazinourile răsar precum ciupercile după ploaie în timp de criză. Cu toate că mai marii aflaţi în frunteastatului se laudă că ţara a ieşit din recesiune, realitatea din stradă este cu totul alta. Magazinele de îmbrăcăminte, de aparatură electrică şielectrocasnică, dar şi magazinele alimentare sunt din ce în ce mai puţine, iarlocul acestora este luat de case de amanet sau cazinouri. Experţii înpsihologie susţin că numărul tot mai mare al cetăţenilor care aleg să-şiamaneteze obiectele de valoare este dovada dezbinării sociale şi a faptului căoamenii nu mai pun preţ pe propria imagine şi nu mai au încredere în propriileforţe, apelând la hazard. Numărul persoanelor care decid să-şi amanetezeobiectele de valoare s-a dublat în unele localităţi din ţară. Oamenii îşi amaneteazăpână şi verighetele sau dinţii dinaur.

Pe timp de criză, în mai toate localităţile din România,magazinele de haine, de produse electrice şi electrocasnice sau micile magazinealimentare sunt închise, în locul lor “răsărind” peste noapte case de amanet, săli de pariuri sau cazinouri. ÎnCapitală, de exemplu, în cartierul Vitan, din sectorul 3, în locul magazinelorce comercializau articole vestimentare se găsesc acum numeroase case de amanet.Şi în sectorul 6, pe Bulevardul Iuliu Maniu, cazinourile şicasele de amanet ocupă tot mai multe dintre spaţiile comerciale.

În municipiul Constanţa, pe Bulevardul Tomis, numărul caselor de amanet şi al sălilor de pariuri creşte de la o zila alta. În Târgovişte, pe una dintre cele mai importante artere de trafic aleoraşului, Bulevardul Independenţei, sunt amplasate peste 11 case de amanet,unele situate chiar “perete în perete”. Înreşedinţa judeţului Dâmboviţa, casele de amanet au luat locul studiourilorfoto, magazinelor de îmbrăcăminte, a celor de aparate electronice şi electrocasniceşi chiar a celor alimentare.

Experţii în psihologie şi în sociologie susţin că numărultot mai mare de români care apelează la casele de amanet sau la cazinouri estedovada că societatea este dezbinată şi că indivizii încearcă să trăiască de peo zi pe alta, bazându-se pe hazard. “Vorbim despre incertitudine, despre hazard, de lipsa de încredere înpropriile forţe. Este rezultatul acestei perioade dificile pe care oexperimentăm cu toţii. Este un gest de disperare, individul încercând să scapede probleme într-un mod absolut hazardant. Acest lucru a determinat înmulţireaacestor case de amanet. Raţionalitatea socială, practic, nu mai există. Omul numai urmăreşte decât satisfacerea nevoilor de la baza piramidei ierarhice.Nimeni nu se mai gândeşte la realizare, doar la nevoile minime. Dizolvareasocietăţii este absolută. Cazinourile intră pe aceeaşi linie ca şi casele deamanet”, ne-a declaratpsihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu.

Potrivit psihologilor, persoanele care ajung să-şiamaneteze bijuteriile sau alte bunuri nu mai pun preţ pe propria imagine. “În opinia mea, este evident că indivizii s-au izolat desocietate. O persoană care îşi vinde bunurile este clar că nu mai acordăimportanţă propriei imagini. Oamenii nu mai au încredere în propriile forţe”, a mai explicat psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Reprezentanţii caselor de amanet susţin că, într-adevăr,în ultima perioadă, numărul persoanelor care sunt dispuse să renunţe la diversebunuri pentru a obţine o sumă de bani a crescut cu 50% sau chiar s-a dublat. “Numărul clienţilor care doresc să-şi amaneteze diverseobiecte a crescut de la începutul perioadei de criză. În ultima perioadă, avemchiar mai mulţi clienţi. Avem cu peste 50% mai mulţi clienţi, dacă nu chiar s-adublat numărul acestora. Noi nu primim decât aur. Am avut clienţi care şi-auamanetat dinţii din aur sau verighetele. Asta este realitatea, oamenii au ajunssă-şi amaneteze dinţii din gură, ca să facă rost de bani”, ne-a declarat Alexandra, vânzătoare la o casă de amanetdin Târgovişte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image