2016-12-04 04:07

SOCIAL


Sărbători scumpe. Masa de Paşte depăşeşte valoarea salariului minim pe economie

 |  15:57
Sărbători scumpe. Masa de Paşte depăşeşte valoarea salariului minim pe economie
Cea mai săracă masă de Paşte costă între 230 şi 250 de lei, în timp ceuna modestă depăşeşte salariul minim net pe economie. Ouăle sunt mai ieftine însupermarketuri, în timp ce vinul şi carnea de miel costă mai puţin la ţărani.Gospodinele realizează economii dacă achiziţionează pasca şi cozonacii dinmarile magazine, în loc să le prepare în propria bucătărie.

O masă modestă de Paşte, pentru trei persoane, poate ajunge să coste cât salariul minim peeconomie. Minimul necesar pentru masa de Paşte ajunge să coste între 230 şi 250de lei, în timp ce persoanele care vor să se bucure de toate bunătăţileculinare tradiţionale vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 450 – 500 delei.

Carnea de miel se vinde, momentan, cu 18 - 22 de leikg, în supermarketuri, şi cu 11 lei/ kg, laţărani, în viu. Preţurile sunt aşteptate să crească însă cu câteva zileînaintea zilei de Paşte.

Pentru şase porţii de drob (0,5 măruntaie de miel; 2sau 3 ouă – între 0,5 şi 0,6 lei bucata; două sau treilinguri de smântână – între 3 şi 4,5 lei borcanul; verdeaţă – 1 leu legătura; ulei – 6 lei sticla; sare şi piper), gospodinele vor fi nevoite să investească peste 15 lei.

Stufatul de miel ar costa între 10 şi 25 de lei, întimp ce cârnaţii din carne de oaie costă între 11,99 şi 39,90 de leikilogramul.

Persoanele care nu agreează carnea de oaie pot optapentru pulpe de pui (10,99 lei pe kg), pulpă de porc (13,49 lei kg) saucotlet de porc (13,99 lei pe kg).

O salată de boeuf pentru trei-patru persoane (cartofi– între 2,59 şi 3 lei kg; 350 grame de carne; morcovi – 2 lei kg; castraveţi muraţi – un borcan de 500 de grame costă 4,99lei; gogoşari muraţi – unborcan de 500 g costă 5,69 de lei; pătrunjel – 1 leu legătura; 100 g de muştar – între 1,5 şi 2,99 de lei borcanul de 350 g; 400 g maioneză – între 2,75 şi 6,22 lei borcanul de 450g) necesită o investiţie de peste 15 lei.

Multe familii preferă însă un aperitiv înainte de adegusta preparatele enumerate mai sus. Un kilogram de salam costă între 11,79lei (cel de vară) şi 18,99 lei (săsesc), în timp ce telemeaua costă între 11,99lei (de vacă) şi 12,49 lei (de oaie). Caşcavalul se vinde cu 19,90 – 26,25 delei pe kg, în timp ce mozzarella costă 27,91 lei kg. Măslinele se comercializeazăcu 1,09 – 2,49 lei suta de grame, un kilogram de roşii costă între 4,20 şi 5,99de lei, în timp ce kilogramul de castraveţi verzi se vinde cu 3,59 – 4,49 lei,iar salata verde costă 3,59 – 4,49 lei bucata.

Ouă mai ieftine în supermarketuri

Cozonacii se găsesc în supermarketuri la preţuricuprinse între 6,49 şi 10,59 de lei bucata. Pasca se poate cumpăra din marilemagazine cu 7,50 – 20,05 lei, în timp ce gospodinele care preferă să pregătescăîn propria bucătărie această specialitate de Paşte vor trebui să cheltuiascăaproximativ 25 de lei.

Un tort pentru trei persoane preparat în propriabucătărie necesită o investiţie de minim 10 lei, în timp ce în marile magazine,preţurile prăjiturilor pleacă de la 2,59 sau 14,49 de lei. Un kilogram defursecuri costă între 4,59 şi 14,49 de lei.

Persoanele care aleg să cumpere ouăle pentru Paşte dinsupermarketuri realizează o economie. Un cofrag cu 30 de ouă costă în marilemagazine între 10,99 şi 13,29 de lei, în timp ce ţăranii vând un ou cu 0,5 –0,6 lei. Vopseaua pentru ouă costă între 1,5 şi 10,5 lei plicul.

Conform tradiţiei româneşti, masa de Paşte nu poate ficompletă fără ceva băutură. O sticlă de 5 litri de vin se vinde cu 15,99 –20,83 de lei, în hipermarketuri, în timp ce o sticlă de 0,75 litri are preţuricuprinse între 4,99 şi 45,19 lei. Ţăranii vând litrul de vin cu 5 sau 6 lei. Unlitru de ţuică este vândut de micii producători cu 10 – 20 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-12



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image