2018-12-10 02:00


Scandal cu discriminare: Mai mulţi romi susţin că au fost daţi afară din noul mega-SPA

 |  21:01
Scandal cu discriminare: Mai mulţi romi susţin că au fost daţi afară din noul mega-SPA
P24

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a primit luni câteva plângeri cu privire la faptul că unor rromi nu li s-a permis să intre la Therme Bucureşti. Familia Doina şi Nicuşor Niţu susţine că au avut afaceri cu reprezentanţii Therme, ei fiind furnizorii de flori ai complexului, şi au fost surprinşi să constate că li s-a interzis accesul pe motive rasiale. Din comunicatul centrului de relaxare reiese că regulamentul de ordine interioară nu interzice accesul rromilor în complex. Reprezentanţii Therme au refuzat să facă precizări cu privire la incident, iar numărul mare de sesizări va face ca sancţiunile să ajungă la 100.000 de lei.

Incidentul de la Therme Bucureşti s-a petrecut în după amiaza de joi, când familia Doina şi Nicuşor Niţu au vrut să intre pentru prima dată în complex. Potrivit celor doi, ei ar fi intrat civilizat în recepția centrului de relaxare Therme București, iar ulterior au fost dați afară din umiliți. Ei susțin că nu au fost primiți pentru că în centru nu se acceptă romi. De cealaltă parte, reprezentanții Therme București au spus că motivul pentru care nu au fost primiți este încălcarea regulamentului e ordine interioară. După incident, nici un membru al familiei nu a răspuns la telefon. De asemenea, echipa de comunicare a complexului nu a oferit detalii, iar site-ul complexului a fost inaccesibil. Pe pagina de facebook, Therme a anunţat că luni şi marţi centrul este “închis pentru renovări”, deşi abia a fost deschis.

Dubioasa tăcere

Imediat după incident, familia Niţu a relatat pentru site-ul showbizreport.ro ce s-a petrecut. “Centrul termal din Baloteşti am înțeles că este un loc frumos, de relaxare. Am ajuns acolo cu soțul și cu încă o familie. După ce am parcat, am mers la casă să plătim şi să intrăm. În momentul acela au venit 10 bodyguarzi şi ne-au spus să ne retragem să stăm de vorbă. Dânșii ne-au întrebat dacă suntem romi. Le-am spus că trăim în România ţi avem trecut în buletin că suntem cetățeni români. Noi am văzut că sunteţi rromi, iar conducerea nu este de acord ca rromii să beneficieze de serviciile centrului SPA, ni s-a spus. Am cerut să vorbim cu un manager, iar ei ne-au spus că nu avem ce vorbi pentru că suntem rromi, iar ei au primit directivă să nu ne lase să intrăm. Am fost prin toata lumea, în Dubai, în Mali, peste tot, pe la hoteluri de 4-5 stele, dar am fost tratați bine și respectați peste tot. Aici am fost jigniţi și dengrati. Am copii la facultate. Vreau să îi trimit acolo să se relaxeze, dar îmi este teamă că vor fi daţi afară. Plătim taxe în această ţară, suntem civilizaţi. Suntem florari, avem firme de flori, chiar nu suntem ultimii oameni, încât să fim tratați așa”, a declarat pentru showbizreport.ro, Doina Nițu. Familia Niţu nu a vrut să ofere alte detalii şi şi-a blocat telefoanele.

Fiul Bambinei, interzis la SPA

După incidental de joi şi alţi rromi au afirmat că au fost dați afară și umiliți de personalul firmelor de pază. Președintele Asociației Florarilor din România, Florin Georgescu, fiul vestitei Bambina, este unul dintre ei. “Am întrebat ce s-a întamplat? Mi-a zis bodyguardul: că sunteţi ţigani. Am răspuns că da, sunt cetăţean român de etnie rromă. Care e problema? Mi-a spus că “nu mai aveţi voie voi ţiganii să intraţi aici”, a povestit Florin Georgescu pentru România TV. Apropiaţii spun că toţi aceştia ar fi avut afaceri cu reprezentanţii Therme, ei fiind cei care au furnizat cele 1.500 de orhidee.

Comportament intolerabil

Scandal cu discriminare: Mai mulţi romi susţin că au fost daţi afară din noul mega-SPA
zoom

De cealaltă parte, reprezentanții Therme București spun că familia Nițu a fost dată afară din complex pentru încălcarea regulamentului de ordine interioară. Din comunicat reiese că ar fi vorba de un comportament intolerabil, dar nimeni nu confirm şi nu oferă detalii. “Accesul în Therme București este reglementat de un regulament de ordine interioară, valabil în toate centrele Grupului Wund din Europa, menit să asigure confortul, siguranța şi relaxarea clienților noștri. Nu este tolerat niciun fel de limbaj sau comportament agresiv sau neadecvat. Vizitatorii care încalcă acest regulament au accesul restricționat pe toată suprafața Therme București. Therme București colaborează cu mai multe firme de pază, ale căror atribuții principale sunt cele legate de respectarea regulamentului. Legat de acest incident, am fost informați de către firma de pază că persoanele în cauză au încălcat regulamentul pe proprietate privată, drept pentru care le-a fost restricționat accesul. Interzicerea accesului în centru se face exclusiv în urma încălcării acestui regulament, și nu pe criterii etnice și rasiale. Anual, Thermele Grupului Wund primesc 6 milioane de vizitatori din toate colțurile lumii și de orice etnie. Therme Bucuresti nu încurajează atitudinile xenofobe, de ordin rasial sau etnic”, au spus într-un comunicat reprezentanții Therme București.

Potrivit comentariilor celor care au vizitat complexul în primele zile de la deschidere, mulţi români nu au respectat regulamentul interior. Astfel, unii fumau pe marginea bazinelor, alţii veneau cu casserole cu mâncare, deşi este interzis. Pe de altă parte, oamenii reclamau cozile imense la restaurant, dar şi numărul prea mic de toilete din complex.

Plângeri la CNCD

Preşedintele CNCD. Csaba Asztalos, a confirmat pentru PUTEREA că luni se înregistraseră deja 4 plângeri faţă de acest caz şi “vor veni şi altele”. Sesizările au venit online, prima fiind nesemnată. “Contează numărul plângerilor pe acest caz. Dacă se confirmă, Therme riscă sancţiunea maximă de 100.000 de lei, minima fiind de 2.000 de lei. Toate sesizările reclamă faptul că oamenilor nu li s-a permis accesul pentru că sunt ţigani. Audierile şi studierea dosarului poate să dureze până la trei luni”, a declarat preşedintele CNCD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: therme bucuresti, rromi, scandal, interzis, familia nitu, florin georgescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SANEPIDUL
25 Ian 2016

NU ”PĂ MOTIVE RASIALE” AU FOST DAȚI AFARĂ, CI ”PĂ” MOTIVE ”DĂ” JEG! CUM AU INTRAT ÎN INCINTĂ, CUM AU ÎMPUȚIT TOT AERUL ȘI, DE ACEEA, I-AM DAT CU DDT ȘI I-AM SCOS PE POARTĂ AFARĂ. ĂȘTIA TREBUIE TRIMIȘI LA DEZPĂDUCHERE, ÎN CELEBRA STAȚIUNE BALNEO-CLIMATERICĂ BUCHENWALD.
HAHAHA....
25 Ian 2016

Mișto! Normal că s-a ajuns și la așa-ceva...apare balaurul cu harfe și fițe pe el, zicând că MERGE! Iaca că nu merge...ar trebui ca-n orice țară civilizată să existe taximetre pt.ei, magazine pt.ei, mall-uri pt.ei, parcuri pt.ei, cartiere pt.ei, spa-uri pt.ei! Să se făloșească între ei, nu cu/împotriva normelor de bun simț ori a românilor. Să-și tragă SPA-urile lor că au bani căcălău măria ta spre deosebire de români. P.S. aprops, când intră-n ei vis-a-vis de taxe, furat curent electric?!
GOGUTA
25 Ian 2016

Moo, aide ca mai e neste apa pa Dambovita. Spala si aia, chiar daca nu credeti!
VANISH
26 Ian 2016

E oprita apa in Ferentari . Vin si ei sa faca o baie in valuri ! Ce rai sunteti .
STAȚIUNEA BUCHENWALD
26 Ian 2016

AȘTEPTĂM, CU MUUULTĂ CĂLDURĂ ÎN INCINTĂ, VALURI DE ROHMANCI CU GINGIILE VINETE.
Random imageUltimele stiri


loading...