2018-12-14 01:03


Scandalul RADET continuă. Contre Dâncu-Ştefănel pe preţul gigacaloriei

 |  21:01
Scandalul RADET continuă. Contre Dâncu-Ştefănel pe preţul gigacaloriei
P24

Declaraţia lui Vasile Dâncu referitoare la “optimizarea” preţului gigacaloriei pentru bucureşteni a foat imediat amendată de primarul general interimar al Capitalei Ştefănel Marin. Edilul a afirmat că “băieţii deştepţi” sunt singurii care profită de o eventuală majorare a gigacaloriei. Primarul general interimar a declarat pentru PUTEREA care sunt soluţiile de salvare a RADET pentru bucureşteni, în cazul în care nici viitorul guvern nu va aproba fuziunea dintre furnizorul de agent termic, ELCEN, şi distribuitor.

La audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului, Vasile Dâncu a declarat că preţul gigacaloriei pentru bucureşteni ar trebui actualizat, pentru că este cel mai mic din ţară. “Tariful de furnizare al energiei termice e o problemă. Nu am mai actualizat de 5 ani tariful, e în acest moment cel mai mic din ţară, 169 de lei, mai mic decât în Petroşani sau Vaslui. Trebuie să se optimizeze acest preţ. Noi, cei de la minister trebuie să creem o comisie prin care să găsim soluţii”, a spus Dâncu la audieri, nominalizat pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării Regionale. Declaraţia lui Dâncu l-a pus pe jar pe primarul general interimar al Capitalei, care a reacţionat prompt pe pagina sa de socializare. “Incredibil!!!! În loc să vedem modul în care se compune prețul gigacaloriei, care este circuitul gazului natural, dacă există subvenție încrucişată la cogenerare… se preferă varianta cea mai uşoară pentru sistem şi cea mai grea pentru populație... Așa nu!”, a scris Ştefănel Marin. Pentru PUTEREA, edilul a declarat că “singurii care profită de majorarea gigacaloriei sunt băieţii deştepţi din energie” şi nu va accepta nici o creştere dacă ea nu va fi argumentată temeinic. ”Înainte de creşterea gigacaloriei trebuie să ne uităm la costurile de producţie. În plus, Bucureştiul nu se compară din nici un punct de vedere cu Petroşani sau Vaslui. Este ca şi cum ai cumpăra la bucată la acelaşi preţ de en gros”, a comentat edilul. Ştefănel Marin a mai spus că cel târziu miercuri va avea hotărârea de Consiliu General privind aprobarea împrumutului de 248 de milioane de lei semnată de prefect pe care o va depune la Ministerul Finanţelor. El a contracarat zvonul potrivit căruia Bucureştiul riscă să piardă oportunitatea acordării banilor din cauza birocraţiei din Primăria Capitalei. Gurile rele spun că sunt necesare 10 zile pentru audierea interpelărilor din Consiliul General şi redactarea hotărârii, astfel că nu se va reuşi obţinerea avizelor de la Comisia Interministerială până pe 4 decembrie, data limită de depunere a solicitărilor.

Cine şi cum se va achita împrumutul

Mulţi consilieri generali au plecat intenţionat din sală chiar înainte de votul nominal cu privire la împrumut. Cert este că banii vor intra în fluxul financiar după data de 4 decembrie, motiv pentru care ELCEN a agreat o păsuire de o lună pentru plata agentului termic de către regia de termoficare. Referitor la modalitatea de restituire a banilor împrumutaţi de la Trezoreria Statului, ratele de returnare vor fi prevăzute în bugetul local din următorii 20 de ani. Aleşii locali nu pot estima dacă vor creşte sau nu taxele şi impozitele locale sau dacă banii se vor redistribui altfel, având în vedere că 2016 este an electoral şi nu se ştie dacă tot ei vor candida, cu atât mai puţin dacă vor fi aleşi. Toată lumea este de acord că situaţia RADET ar fi rezolvată cel puţin în proporţie de 90% dacă fiecare entitate şi-ar face treaba aşa cum trebuie.

Soluţii de redresare pentru RADET

Aproape în unanimitate, aleşii locali agrează revenirea la vechiul sistem al Întreprinderilor de Gospodărie Comunală dinainte de 1990, când furnizorul de energie termică era alături de distribuitor. Altfel, zic ei, nu poţi controla costul de producţie al gigacaloriei, iar termoficarea va genera continuu datorii. Ipotezele şi soluţiile de redresare ale regiei de termoficare au fost prezentate de Consiliul de Administraţie al RADET în primăvara acestui an, dar nu le-a luat nimeni în considerare. Şi acum sunt consilieri generali care susţin că 60% din subvenţia municipalităţii merge pe salariile angajaţilor, ceea ce este complet fals. Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET, a explicat oricui a vrut să asculte că regia se susţine din banii încasaţi de la bucureşteni, iar subvenţia de la primărie este diferenţa de tarif la energia termică furnizată populaţiei. Tot el a avansat teoria potrivit căreia după fuziunea RADET cu ELCEN trebuie să se schimbe şi fluxul financiar. “În situaţia în care Guvernul nu va aproba fuziunea, Primăria Capitalei ar putea să înfiinţeze o nouă societate comercială căreia îi va delega atribuţiile de transport şi distribuţie a agentului termic”, a declarat şi consilierul general Ramiro Angelescu.

“Ca acţionar 100% al noii entităţi economice, Primăria Capitalei va putea dezvolta un parteneriat public-privat în 3-4 ani cu alţi furnizori de agent termic. Numai că aceştia nu acoperă necesarul Bucureştiului. Dar PMB va putea să contracteze cantităţi mai mici, sau doar pe timp de iarnă, de la ELCEN. Dacă va vrea să supravieţuiască pe piaţă, ELCEN va trebui să se adapteze noilor condiţii”, a spus Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA.

Controverse pe aceeaşi temă

La rândul său, primarul general interimar Ştefănel Marin spune că “la primăvară trebuie să avem planul nostru. Să construim CET-uri în puncte cheie ale oraşului. Va trebui să ne gândim şi la extinderea reţelei, să producem gigacaloria la costuri mici şi să-i convingem pe cei debranşaţi să se întoarcă la reţeaua centralizată”. El a declarat pentru PUTEREA că nu exclude parteneriatul public privat şi să încheie contract cu ELCEN doar pentru 4 luni pe an, adică în sezonul rece. Cu o zi în urmă, în plenul şedinţei extraordinare a CGMB, Ştefănel Marin spunea că nu se doreşte acest parteneriat de teama procurorilor DNA. Edilul acuză conducerea RADET că nu face nimic pentru a demonstra subvenţia încrucişată practicată de ELCEN. În replică, Gabriel Dumitraşcu spune că în afara expertului găsit de RADET, nimeni nu vrea să facă o expertiză neutră să poată merge în instanţă referitoare la subvenţia încrucişată a ELCEN. Conducerea RADET susţine că ELCEN continuă să producă energie electrică la preţ competitiv, folosind subvenţia municipalităţii pentru agentul termic.

O altă idée a inginerilor este utilizarea păcurii în locul gazului metan, care ar fi mult mai ieftină şi nu necesită tehnologii sau adaptări ale instalaţiilor existente. În replică, primarul general interimar spune că Ministerul Mediului se opune din cauza poluării.

Un alt reproş al consilierilor faţă de ELCEN este acela că nu a avut grija costurilor de producţie. “ELCEN are contract cu Apa Nova. Noi încălzim  caloriferele cu apă potabilă. Este inadmisibil. Nu a fost în stare ELCEN să sape un puţ pentru alimentarea centralelor cu apă”, a spus consilierul general Horaţiu Panaitescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: radet, elcen, preţ, gigacalorie, gaze
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...