2019-03-18 18:16


Scaun din zambilă de apă, doar 370 de lei

 |  21:00
Scaun din zambilă de apă, doar 370 de lei

De câte ori schimbăm mobila din casă? O dată sau de două ori în viaţă. Fiind deci un segment de piaţă diferit, nici criza nu l-a afectat foarte tare. Totuşi a scăzut faţă de acum trei ani cu maximum 20 la sută, spun vânzătorii şi producătorii. Preţurile în schimb au fost ajustate, iar unele companii au făcut şi dumping. Pentru documentare am vizitat Târgul internaţional de mobilă, ajuns la a XX-a ediţie, ce se desfăşoară în perioada 31 august - 4 septembrie la Romexpo.

Anunţul suna destul de pompos: “120 de firme din România, Bulgaria, Turcia, China, Franţa, Grecia, Italia, Republica Moldova, Cehia şi Polonia vin să-şi prezinte oferta pentru mobilă, produse din lemn, accesorii pentru mobilă, decoraţiuni interioare, maşini şi echipamente pentru exploatare forestieră şi prelucrarea lemnului”. La faţa locului erau mai puţine, iar muşteriii nu s-au înghesuit să-şi redecoreze casa.

“În anii trecuţi nu aveai loc să arunci un pai, era buluc. Cei drept, că mulţi cumpărau pe credit, dar sperăm ca în weekend să vină în număr mai mare”, ne-a declarat un comerciant.

În zona cu “vechituri” ne-au atras atenţia patru piese de mobilă, de pe la 1900, aduse din Franţa. Preţ: 8.000 de euro. Cel mai ridicat din târg!

Investitori noi

Pe lângă exponatele clasice, care erau cele mai numeroase, ieşea în evidenţă un stand cu articole ce păreau mai degrabă a folosi pentru un bar sau o terasă.

“Am deschis anul trecut. Îţi trebuie ceva curaj să investeşti acum 300 de mii de euro, dar pe nişa noastră e loc destul. Importăm din Vietnam şi practicăm un adaos mic. De exemplu, un scaun din zambilă de apă care la noi costă 370 de lei, în Anglia e 500 de euro. Vindem mobilier atât pentru case, cât şi pentru restaurante”, ne-a explicat patronul unei fime din Făgăraş.

Lemnul masiv, la mare căutare

Adevărat sau nu, expozanţii se jură că tot ce se vede e din lemn masiv, fie că e din tei sau stejar. De exemplu, o bucătărie din lemn de brad costă 1.700 de lei.

“Suntem în acest sector din 1991. A fost un recul din cauza crizei, cam de 20 la sută. În plus, au apărut jucători noi care au practicat dumpingul. La un moment dat, am văzut o ofertă de 1.000 de euro pentru un întreg apartament, dar şi calitatea era pe măsură. Cei serioşi folosesc numai produse naturale, iar mobilierul din lemn masiv este cel care se impune în acest moment”, ne-a spus un producător din Odorheiu Secuiesc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...