2018-12-13 20:00


Schimbare de atitudine, dar ineficientă. Sancţiuni pentru operatorii de deszăpezire

 |  18:35
Schimbare de atitudine, dar ineficientă. Sancţiuni pentru operatorii de deszăpezire

După ce presa a semnalat despreţul afişat de autorităţile locale faţă de pietoni în special, cerând insistent sancţionarea operatorilor care nu curăţă străzile secundare şi trotuarele, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, anunţă amendarea acestora două zile consecutiv. Poliţia Capitalei a anunţat că a pus în aplicare ordinul primarului şi a încasat marţi 14.000 de lei din amenzi.

Asociația România Fără Gropi atrage atenţia autorităţilor locale că şi Codul Rutier prevede sancţiuni pentru cei responsabili cu deszăpezirea  pentru „neîndeplinirea obligației de întreținere a drumului public pe timp de iarnă, potrivit reglementărilor în vigoare” (Art.105 alin. 28 din Codul Rutier). De aceea, asociaţia salută atitudinea Brigăzii Rutiere București de a-i sancționa pe responsabilii cu deszăpezirea. De menţionat că şi trotuarele sunt tot drumuri publice, care trebuie asfaltate, deszăpezite şi curăţate ca şi carosabilul.

Două zile de amenzi

După ca marţi, 5 ianuarie, prima zi în care Primăria Capitalei susţine că i-a amendat pe operatorii de salubrizare pentru nerespectarea obligaţiilor ce le revin, pe străzi nu s-a văzut nici o schimbare. Un alt anunţ, a venit miercuri. Aceeaşi nemulţumire, aceeleaşi sume. Alte amenzi de câte 5.000 de lei pentru fiecare operator. Nici o schimbare pe străzi. Mai vigilante au fost asociaţiile de proprietari. “Primăria Capitalei salută responsabilitatea civică de care au dat dovada bucureștenii, doar 5 % din cei somați marţi să îndepărteze zăpada de pe trotuare fiind sancționați miercuri pentru nerespectarea prevederilor HCGMB 120/2010. Astfel, inspectorii au dat 23 de amenzi, în valoare de 39.000 de lei firmelor şi asociaţiilor de locatari. În prima zi a controalelor, au fost somate 416 persoane juridice, din care 217 asociaţii de proprietari pentru că nu au curăţat zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, conform obligatiilor legale ce le revin. Acţiunile de control privind obligaţia persoanelor fizice/juridice de a curăţa trotuarele de zăpadă şi gheaţă, dar şi a modului în care operatorii respectă planul de deszăpezire vor continua şi în zilele următoare”, se spune în comunicatul de miercuri al Primăriei Capitalei. Bucureştenilor nu le mai rămâne decât să vadă rezultatele amenzilor, altfel vor crede că sunt doar declaraţii de PR.

Implicarea polţiei

Toate cele cinci firme care asigură deszăpezirea în Capitală, amendate pentru că nu au curăţat drumurile, a venit şi anunţul Poliţiei Capitalei.

Este vorba despre firma Romprest, care asigură deszăpezirea în sectoarele 1 şi 2, Supercom, în sectorul 2, Rosal, în sectorul 3, Rebu, în sectorul 4 şi Urban, în sectorul 6.

Poliţia Capitalei spune că în intersecţiile cu probleme, unde au fost  semafoare nefuncţionale, agenţii de circulaţie au asigurat fluidizarea traficului. Este cazul Pieţei Crângaşi, pe Splaiul Unirii - Şoseaua Vitan-Bârzeşti, pe şoseaua Valea Oltului - Prelungirea Ghencea şi pe strada Virtuţii - Splaiul Independeţei. Poliţiştii de la Brigada Rutieră a Capitalei şi reprezentanţii Registrului Auto Român au făcut controale în trafic pentru depistarea autovehiculelor neechipate cu anvelope de iarnă, obligatorii dacă drumul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. Conform Codului Rutier, şoferii care nu au autovehiculele echipate cu anvelopre de iarnă pot primi între nouă şi 20 de puncte de penalizare şi amenzi între 945 şi 2.100 de lei, putând să le fie reţinut şi certificatul de înmatriculare a maşinii. După reţinerea certificatului, şoferii trebuie să meargă la Serviciul poliţiei rutiere, pentru a primi o dovadă cu care vor putea circula 15 zile, până vor echipa maşina cu anvelope de iarnă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-06

TAGURI: sanctiuni, operatori, deszapezire, primarie, politie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...