2017-01-22 10:10

SOCIAL


Scrisul pe bănci a revenit la modă în şcoli. Mii de elevi săraci nu au primit rechizitele de la stat

 |  18:37
Scrisul pe bănci a revenit la modă în şcoli. Mii de elevi săraci nu au primit rechizitele de la stat

Şcoli din numerase localităţi sau chiar judeţe întregi nu au primit nicipână în prezent rechizitele promise de Guvern pentru copiii care provin dinfamilii defavorizate. Cele mai multe unităţi şcolare au primit pachetele de lastat cu întârziere, mii de elevi fiind nevoiţi să aştepte până la cinci luni dela debutul anului şcolar pentru a primi caiete sau pixuri. ReprezentanţiiMinisterului Educaţiei nu aveau habar de această situaţie, când au fostcontactaţi de reporterii noştri.

Cu toate că semestrul al doilea al anului şcolar 2010-2011a început de mai bine de o lună, mii de copii care provin din familii defavorizatenu au primit nici până în prezent rechizitele gratuite promise de Guvern.

Statul a promis pachete cu rechizite elevilor care provindin familii în care venitul pe membru este mai mic de 300 de lei pe lună.Totuşi, în puţine judeţe pachetele pentru copii au ajuns în timp util. În multecazuri, rechizitele au ajuns cu luni întârziere faţă de începutul anuluişcolar. Astfel, semestrul al doilea a început fără ghiozdanul, caietele,pixurile sau creioanele promise de reprezentanţii Guvernului.

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Judeţului Sibiu, toaterechizitele au ajuns la copiii nevoiaşi abia săptămâna trecută. Ceva mainorocoşi au fost elevii şcolilor generale din municipiului Târgovişte, care austat “doar” aproximativ cinciluni fără caietele de la Guvern. Şcoala Generală nr. 9 “Grigore Alexandrescu” şi Şcoala Generală nr. 3 din Târgovişte au primit pachetele cu rechiziteacum două săptămâni. Elevii care învaţă la unităţile şcolare din mediul ruralnu au fost însă la fel de “norocoşi”. Şcolile dinlocalităţile dâmboviţene Cojasca, Fântânele sau Şuţa Seacă nu au primitpachetele cu rechizite nici până la această dată.

O situaţie deosebită este în judeţul Bistriţa- Năsăud,unde nici o unitate şcolară nu a primit până în prezent rechizitele promise dereprezentanţii Executivului. Cu toate că presa locală a scos în evidenţă acestlucru, problema elevilor bistriţeni nu a fost rezolvată şi pare să nu fierezolvată prea curând. Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa a reziliatcontractul cu firma din Galaţi ce trebuia să tipărească şi să livrezerechizitele. Potrivit jurnaliştilor de la “Gazeta de Bistriţa”, elevii vor trebui săaştepte până în vară pentru a se bucura de caietele promise de Guvern.

Rechizitele au ajuns, ce-i drept cu o mai mică întârziereşi în judeţele Vaslui, Constanţa sau Iaşi. Puţine sunt cazurile în carepachetele de la Guvern au ajuns la timp, judeţul Maramureş fiind un astfel deexemplu.

Pe lângă reprezentanţii Guvernului responsabili pentruîntârzierea instrumentelor şcolare sunt inspectoratele şi directorii unităţilorşcolare, care au uitat să depună dosarele elevilor în timp util.

Ministerul Educaţiei: No comment

Elevii care nu îşi pot permite “luxul” de a avea pe ce şi cu ce scrie au fost ajutaţi de colegii de clasă sau deprofesorii care le-au oferit caiete.

Contactat telefonic de reporterii “Puterea”, secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, a afirmat căeste convinsă că toate rechizitele au ajuns la copiii nevoiaşi. ReprezentantulMinisterului Educaţiei a spus că nu va oferi declaraţii legate de acest subiectpână nu va verifica situaţia din unităţile şcolare.

Sindicatele din învăţământ susţin că fără rechiziteprofesorii nu mai pot avea nici un fel de pretenţii de la elevi. “De ce să ne mire că nu au ajunsrechizitele? Aceste rechizite nu costă bani? Banii nu au miros şi pot fi folosiţi oriunde. Este încăo dovadă că acest Guvern nu are scrupule şi ia bani de oriunde, chiar şi de lacopii. Profesorii chiar nu pot să mai ceară nimic de la elevi. Poate acum,părinţii elevilor vor conştientiza că protestele sindicatelor sunt desfăşurateşi în interesul copiilor. Mulţi ne-au criticat pentru proteste. Aceasta estereacţia Guvernului la nepăsarea noastră”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ConstantinCiosu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image