2019-01-23 17:55


Se SCHIMBĂ legislația rutieră. Vezi MODIFICĂRILE

 |  21:51
Se SCHIMBĂ legislația rutieră. Vezi MODIFICĂRILE

Expirarea Inspecţiei Tehnice Periodice duce automat la suspendarea înmatriculării maşinii, iar conducerea unei vehicul cu înmatricularea suspendată se va sancţiona cu amendă de până la 3.000 lei. Sunt câteva dintre prevederile pe care Ministerul de Interne vrea să le implementeze.

Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Directivei 1999/37/CE prin adoptarea Directivei 2014/46/UE, au fost stabilite dispoziţii privind regimul menţinerii vehiculelor într-o stare sigură şi acceptabilă din punct de vedere al mediului pe parcursul utilizării acestora prin intermediul inspecţiilor tehnice periodice şi controalelor tehnice în trafic, precum şi dispoziţii privind o procedură de înmatriculare a vehiculelor care să permită suspendarea autorizării de a folosi în traficul rutier un vehicul care constituie un risc imediat pentru siguranţa rutieră, anunță Adevarul.ro.

Astfel, în special în cazurile în care utilizarea unui vehicul pe drumurile publice ar crea un risc din cauza stării tehnice a vehiculului, ar trebui să fie posibilă suspendarea autorizării de utilizare a vehiculului respectiv pentru o anumită perioadă de timp. Pentru simplificarea procedurilor administrative aferente suspendării autorizării, ridicarea acesteia ar trebui să intervină fără a mai implica un nou proces de înmatriculare.

Actul normativ aflat în dezbatere publică defineşte înmatricularea unui vehicul ca operaţiune administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circula pe drumurile publice, dovadă a atestării înmatriculării fiind certificatul de înmatriculare şi numărul de înmatriculare atribuit. Totodată, proiectul introduce instituţia juridică a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiţii stricte prevăzute de legislaţie.

Schimbările legislative vizează, în primul rând, suspendarea înmatriculării unei maşini. Astfel, principala noutate va fi suspendarea înmatriculării în cazul în care Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) a expirat sau a fost anulată. Asta înseamnă că o maşină al cărei proprietar a omis să facă Inspecţia Tehnică Periodică, autoturismul respectiv va fi automat suspendat din circulaţie. Pentru ca această măsură să poată fi aplicată, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor este desemnată de legiuitor să constituie, să utilizeze şi să actualizeze Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate.

Suspendarea înmatriculării intervine şi în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de maxim 90 de zile. În prezent, termenul limită era de 30 de zile, fără să existe însă sancţiuni pentru depăşirea acestuia. Astfel, se propune instituirea unui mecanism potrivit căruia în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidenţele autorităţilor competente de înmatriculare simultan cu menţionarea încetării calităţii de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Această modificare este binevenită, după ce s-au înregistrat numeroase cazuri în care cumpărătorii au omis să înregistreze maşinile pe numele lor, iar amenzile primite în trafic au fost trimise foştilor proprietari.

În astfel de situaţii, cei care au încasat amenzile, pentru a-şi putea recupera banii, au fost nevoiţi să-i dea în judecată pe cei cărora le-au vândut autoturismele – procedură greoaie care necesită timp, dar şi resurse financiare. Suspendarea înmatriculări va fi înregistrată în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate în cazul în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul de 90 de zile, precum şi în situaţia expirării/anulării inspecţiei tehnice periodice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-21

TAGURI: soferi, noi reguli, itp, regislatie rutiera
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PRESS
21 Iul 2017

Numai cretini in ministerul de interne.numai abuzuri si legi neconstitutionale.amenzi aberante.nu au dreptul sa iti ia nr de inmatriculare si chestia cu itp este o aberatie.astia sunt niste golani .este neconstitutional sa fii pedepsit de doua ori pentru aceeasi fapta.numerele de inmatriculare sunt bunuri personale si politistii nu au dreptul constitutional sa le ia.legea actuala este neconstitutionala.un avocat bun oricand ar demonstra neconstitutionalitatea accestor legi.platesti amenda si gata.repet:cine le da dreptul sa iti ia placutele sa suspende un drept castigat.nimeni nu este pedepsit de doua ori pentru aceasi fapta.de aia sunt omorati politistii ca sunt prea dobitoci.
RADU
21 Iul 2017

Itp este o aberatie si forma de hotie a service.astia sunt pe mana cu service.cum adica daca uiti de itp sa te suspende?astia sunt sanatosi la cap sau iau spagi de la service ?iei amenda si gata.oricum itp trebuie desfiintat nu are nici o valoare.numai legi neconstitutionale fac prostii din ministerul de interne.minte de politisti odihniti
TRAIAN
21 Iul 2017

puteti sa spuneti numele iniatiatorilor acestor legi abuzive?ca poate ii intalnim pe strada.
ITP
22 Iul 2017

numai cretini prin ministerul de interne.auzi la ce abuzuri se gandesc..in romania sunt cei mai rai si incompetenti parlamentari.despre mintea politistilor ce sa mai vorbim:nu o au.sunt mii de situatii .vrem numele acestor cretini.mai sunt unii prin ministerul de finante care la fel bat campii.
Random imageUltimele stiri

loading...