2017-01-22 12:08

SOCIAL


Se apropie postul Paştelui: Fără nunţi şi petreceri

 |  17:10
Se apropie postul Paştelui: Fără nunţi şi petreceri

Am intrat deja în Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă, care premerge Postul Paştelui şi constituie o punte spre el. Durata Postului Paştelui, zis şi Postul Mare, este de 40 de zile – atât cât a postit însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos în pustiul Carantaniei, înainte de a fi ispitit de diavol.

Săptămâna Mare, sau a Patimilor, reprezintă o perioadă de continuare, extrem de aspră, a duratei de 40 de zile. Foarte riguros, neavând în decursul său de şapte săptămâni decât două dezlegări la peşte (de Buna Vestire, respectiv în Duminica Floriilor), ca şi celelalte posturi ale Bisericii Ortodoxe, Postul Paştelui se corelează cu milostenia, pocăinţa, sobrietatea… Aşa încât reprezintă mult mai mult decât un regim de restricţie alimentară. Desigur, copiii, elevii, bătrânii, bolnavii au parte de un post mai uşor. În decursul acestui Post Mare credincioşii se spovedesc, pentru ca ulterior, cu încuviinţarea duhovnicului, să se poată împărtăşi.

În timpul acestui post slujbele bisericeşti sunt mult mai numeroase, iar în zilele de sâmbătă se înalţă rugăciuni pentru pomenirea celor răposaţi. Este firesc ca în decursul postului să nu se facă nunţi, petreceri, să se evite spectacolele frivole. Creştinul care posteşte îşi curăţă şi primeneşte, concomitent, atât sufletul – prin sobrietate –, cât şi trupul. Reţinerea postitorului priveşte patimile şi înclinările fiecăruia înspre rău; porniri corectate şi prin dialogul purtat cu duhovnicul.

Postul în sine nu este o pedeapsă; este un demers creştinesc spiritual ce se răsfrânge asupra sufletelor şi a trupurilor noastre deopotrivă, primenindu-le şi întinerindu-le. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-05-14

TAGURI: Postul pastelui, crestin, biserica ortodoxa, Iisus_Hristos, saptamana branzei, albaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image