2017-01-24 13:15


Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar recunoaşte că Educaţia este la pământ. Oana Badea: ''Nu ne putem compara cu alte ţări, trebuie să ne rezolvăm problemele''

 |  20:11
Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar recunoaşte că Educaţia este la pământ. Oana Badea: ''Nu ne putem compara cu alte ţări, trebuie să ne rezolvăm problemele''
Eficienţa camerelor de supraveghere de la examenul de bacalaureat estediscutabilă, dar, conform metodologiei aprobate, Ministerul Educaţiei nu varenunţa la ele, a declarat pentru ziarul Puterea secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea. OficialulMECTS susţine că bacalaureatul din ţara noastră nu ar trebui comparat cuexamenele din alte ţări, pentru că Educaţia din România se află prea jos.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar dincadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS),Oana Badea, evită să ofere un răspuns clar cu privire la eficienţa camerelor defilmat amplasate în sălile de examen de la bacalaureat. În trei judeţe din ţară, Vâlcea, Gorj şi Vaslui, nu au fost montate camere videoîn sălile de clasă la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Totuşi, auexistat candidaţi eliminaţi din examen şi în aceste judeţe, iar gradul depromovabilitate a fost mai mic, comparativ cu anii anteriori. “Întrebarea este interesantă (n.r. - Mai sunt necesarecamerele de supraveghere, cât timp promovabilitatea a fost mai mică decât anultrecut şi în judeţele în care nu au existat astfel de dispozitive?), dar din punctul nostru de vedere, vorbim, în anul2011, de o schimbare de atitudine în rândul celor care s-au ocupat deorganizarea examenului de bacalaureat şi au pus în aplicare metodologia. Vorbimde o schimbare de atitudine. Sunt prevederi pe care metodologiile debacalaureat le aveau din 2010. Se dorea desfăşurarea examenului, cu precădere,în centrele care aveau această formă de supraveghere. Scria în metodologie.Metodologia a fost discutată. Nu putem să revenim”, ne-a declarat Oana Badea. Secretarul de stat pe învăţământpreuniversitar lasă însă de înţeles că Ministerul Educaţiei nu va renunţa niciîn toamnă la camerele de supraveghere. “Cu siguranţă,ceea ce ne propunem de acum înainte este un comportament de această natură,care se conducă la ierarhii adevărate şi la aşezări conform muncii fiecăruia”, ne-a mai spus Badea.

Ministerul Educaţiei nu are nici o vină. Şi totuşi are

Secretarul de stat revine asupra declaraţiei oferitepostului Realitatea TV, conform căreia Ministerul Educaţiei nu ar avea nici ovină pentru rezultatele slabe înregistrate la examenul de bacalaureat. “E o interpretare interesantă a declaraţiilor mele şi eraubucăţi din intervenţia mea la Realitatea. Ministerul Educaţiei are obligaţia săorganizeze examenul de bacalaureat. Nu peste tot pe unde are loc inspecţiaşcolară există şi o discuţie sinceră, corectă şi rezultatul este dincolo deprocesul verbal pe care îl lasă inspecţia respectivă. Sunt şi cazuri în care,cu toate că raportul este bun, nu există o monitorizare a îndeplinirii tuturorsarcinilor notate în raport”, ne-a mai declarat secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar.

Sancţiuni? MECTS: Să nu ne aşteptăm la ce este imposibil

Întrebată ce va face Ministerul Educaţiei pentru aelimina sau a reduce astfel de cazuri, Oana Badea a precizat: “Ministerul Educaţiei tocmai a făcut opropunere prin noua lege, foarte clară, de rupere a instituţiei numităInspectorat Şcolar de orice altă activitate care putea mânca din timpul său şide aşezare doar pe asigurarea calităţii. Acest apetit pentru sancţiuni, îlînţeleg din punct de vedere jurnalistic, dar înţelegeţi că mai mult decâtprevede legislaţia şi mai mult decât procedura pe care o prevede, nici uninspectorat şi nici ministerul nu poate să aplice. Să nu ne aşteptăm la ceva ceeste imposibil”.

Întrebată dacă procentul de promovabilitate este satisfăcătorpentru Ministerul Educaţiei, Badea susţine că este “procentul de la ora adevărului”. “Dacă adevărul e dur, acesta este. Eu nu declar niciodată căeste suficient câţi au promovat”, ne-a mai spus Badea. Oficialul Ministerului Educaţiei este de părere căbacalaureatul din România nu ar trebui comparat cu cele din alte ţări, pentrucă avem prea multe probleme. “Eu vreau să ne rezolvăm problemele noastre interne. Probabil că, legat deaceastă situaţia în care a ajuns Educaţia, trebuie să devenim puţin mai atenţi,pentru că uneori ne convine să ne comparăm cu alte ţări şi alteori nu neconvine. Cred că acum e vorba de rezolvarea unei probleme a noastre. Aşa vomputea să facem comparaţii adevărate, la un anumit moment”, concluzionează Oana Badea.

Bacalaureatul în cifre:

44,47% - procent de promovabilitate pe ţară;90.765 de candidaţi, din aproximativ 205.000 înscrişi, au reuşit să promoveze Bacul;65 de medii de 10 (zece);cei mai mulţi candidaţi, picaţi la matematică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VARANGA53
05 Iul 2011

Cine face scandal? Generatiile de "manelisti"care abia stiu sa scrie,parintii care habar nu au ce fac odraslele lor,o mare parte din profesori care sunt"paraleli"cu profesia?Cine a invatat,a luat bac-ul fara probleme!Mai poti spune ceva cand scandalul cel mare a fost provocat de faptul ca "panaramele"nu au putut copia ?
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală