2018-09-24 12:46


Şeful CNAS a plecat de frica demiterii

 |  21:00
Şeful CNAS a plecat de frica demiterii

Controversatul preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi-a depus demisia din funcţie la doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, nu înainte de a se lăuda că a salvat sistemul medical românesc. Pentru a nu fi dat afară de noua conducere a guvernului, a decis să renunţe de bunăvoie la postul pe care l-a păstrat în ciuda războiului dus cu fostul ministru al sănătăţii, Cseke Atilla.

Duţă a decis să renunţe la funcţie după ce premierul desemnat Victor Ponta anunţase că vrea să înlocuiască toţi secretarii de stat, iar preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a confirmat că acesta ar fi fost dat afară dacă nu îşi anunţa demisia de onoare. Noul ministru de la sănătate, Vasile Cepoi, e convins de faptul că Duţă a demisionat din motive strict politice. La audierile care au avut loc ieri în Parlament pentru a primi avizul favorabil, Cepoi a transmis că noul şef al CNAS trebuie „să fi lucrat în sănătate şi să întrunească votul politic”. Duţă se afla pe lista neagră a PNL din februarie, atunci când conducerea partidului a cerut demiterea de urgenţă a acestuia pentru „aroganţa, incompetenţa, ignoranţa şi indiferenţa acestuia faţă de pacienţi şi faţă de personalul medical”.

„Am salvat sistemul”

Duţă şi-a prezentat activitatea din decembrie 2009 şi până ieri cu ocazia unei conferinţe de presă. Printre altele, s-a lăudat pentru faptul că a reuşit o stabilitate financiară pe piaţa sănătăţii. „Este vorba despre introducerea unui nou preţ de referinţă pentru medicamente în 2010 şi a taxei de clawback în 2011. În lipsa acestor măsuri, sistemul ar fi dat faliment. Am preluat mandatul de preşedinte al CNAS în 2009, într-o situaţie în care bugetul asigurărilor de sănătate risca să intre în colaps. Trebuie remarcat că introducerea noului preţ de referinţă a permis stimularea consumului de medicamente generice. Sper că viitorul guvern va continua implementarea acestei măsuri corecte, care permite accesul populaţiei la medicamente mai ieftine, după cum este deja prevăzut în programul de guvernare”, a spus acesta.

Lupta cu Atilla

În urmă cu un an, Lucian Duţă a ieşit învingător în lupta cu ministrul de atunci al sănătăţii, Cseke Atilla, iar acesta şi-a prezentat demisia. Din cauza neînţelegerilor dintre cei doi privind cheltuielile din sănătate, Traian Băsescu a răbufnit şi a ameninţat că „ori ajung la un acord, ori îşi văd amândoi de drum”. Pentru că la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii nu a primit nicibun ban, spre deosebire de CNAS, Atilla şi-a depus demisia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-29

TAGURI: lucian duta, cnas, sef, demiteri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...