2017-01-20 01:36

SOCIAL


Selecţia pacienţilor ce pot fi internaţi, un proiect aberant al CNAS. Medicii pot ignora noile criterii impuse de Lucian Duţă, fiindcă acestea nu pot fi cuantificate

 |  18:14
Selecţia pacienţilor ce pot fi internaţi, un proiect aberant al CNAS. Medicii pot ignora noile criterii impuse de Lucian Duţă, fiindcă acestea nu pot fi cuantificate
Medicii vor putea să interneze în continuare toţipacienţii a căror situaţie impune acest lucru, ignorând restricţiile impuse deCasa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), deoarece criteriile gândite depreşedintele acesteaia, Lucian Duţă, şi de alţi „experţi” nu pot fi cuantificate.Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că proiectul CNAS a fost redactatde persoane care nu au nici o legătură cu domeniul sănătăţii, fiind plin degafe.

Conducerea Colegiului Medicilordin România (CMR) susţine că proiectul ce cuprinde criterii de internare apacienţilor în spitale, propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, esteo aberaţie, lăsând impresia că a fost redactat de neprofesionişti. „În primulrând, acel proiect care, chinuind limba română, dând impresia că a fostredactat de persoane care nu au nici o legătură cu medicina, nu explică dacă sereferă în toate cazurile de internare sau doar în a stabili care sunt urgenţeşi care nu. Dacă este pentru toate categoriile de spitalizare, atunci este oaberaţie şi pacienţii vor avea de suferit”, ne-a declarat preşedintele CMR,Vasile Astărăstoae. Acesta avertizează că, în cazul în care s-ar ţine cont de „criteriilede selecţie a pacienţilor” pentru internarea în unităţile spitaliceşti, ar urmasă asistăm la numeroase tragedii. „Dacă este pentru urgenţe, atunci cei carel-au redactat nu cunosc ce înseamnă acest termen. Pot să vă ofer mai multeexemple. În cele 13 criterii nu se menţionează nimic despre eclampsie (n.r. - afecţiune gravă care survine, în general, la sfârşitul sarcinii, caracterizatăprin convulsii asociate unei hipertensiuni arteriale). Se ştie că eclampsiapoate să conducă chiar şi la decesul femeilor însărcinate dacă nu este tratată.Pe psihiatrie nu este trecută, de asemenea, nici o urgenţă. Urgenţă nu înseamnăsă-ţi fie pusă viaţa în pericol, cum susţine proiectul. Urgenţe suntconsiderate şi situaţiile în care pacientul poate rămâne cu urmări pe viaţă.După acest proiect, sunt considerate urgenţe numai fracturile coloaneivertebrale, în zona cervicală. Urgenţe sunt însă şi fracturile coloaneivertebrale în zona toracală sau lombară, ce pot conduce la paralizie. Oconcentraţie de potasiu sub 2,5 este considerată urgenţă, dar 2,6 nu mai esteconsiderată urgenţă. Orice nefrolog va spune că potasiu de 2,6 este o urgenţă”,ne-a mai explicat profesorul Astărăstoae.

Durerea se măsoară în Duţă

Medicii vor putea totuşi să salveze vieţile pacienţilorchiar dacă proiectul CNAS de limitare a accesului în spitale este aprobat,deoarece criteriile introduse nu pot fi măsurate. „Este o aberaţie dacă vorrămâne aceleaşi criterii. Medicii tot vor putea să interneze pacienţii,deoarece criteriile introduse nu pot fi măsurate. Medicii vor putea să-şi facădatoria şi să apere interesele pacienţilor. Pacientul trebuie să aibă febrăfoarte mare 3-5 zile. Ce mă poate opri pe mine să declar că nu a avut febrăpeste 38 de grade Celsius, 7 zile? Un alt criteriu este durerea internă acută.Cum deosebeşti o durere acută? Cu ce măsori durerea? Acest proiect este doarîncă o măsură a Casei de a încerca să nu acorde toţi banii necesari spitalelor.Această măsură este necesară, ca ei să poată da un raport favorabil în faţaFMI. Acest lucru nu poate sta însă în faţa sănătăţii pacienţilor”, ne-a maideclarat Vasile Astărăstoae.

Premierul Emil Boc i-a chemat ieri la discuţii, la sediulGuvernului, pe tema proiectul carestabileşte noi condiţii de internări în spitale, pe preşedintele CaseiNaţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, şi pe ministrul sănătăţii,Cseke Attila. Acesta din urmă şi-a arătat dezacordul faţă de propunerea CNAS.

Pierderea subită a cunoştinţei, hemoragia, febra şideshidratarea severă, criterii de internare

Pierderea subită a cunoştinţei, a vederii sau auzului,puls şi tensiune anormale, febră persistentă câteva zile, de peste 38 de gradeCelsius, hemoragie continuă şi deshidratare severă sunt printre criteriile carepermit internările din 1 iunie, potrivit unui proiect al CNAS. Internările înspitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite denormele la contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2011-2012,se arată în proiectul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), postatpe site-ul instituţiei. Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei, care include comă sauincapacitate de răspuns la stimuli, schimbare acută în starea de conştientă apacientului şi pierderea cunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţindezorientare sau confuzie. De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adicăfrecvenţă periferică sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, înregistratăcu două ocazii separate la distanţă de cel puţin cinci minute.

Proiectul mai prevede că pot fi internate persoanele cu tensiune anormală (presiune sistolică sub90 sau peste 200 mmHg şi o valoare diastolică de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acută a vederii sau a auzului(pierdere severă parţială sau totală şi care s-a instalat rapid şi a persistăîn momentul internării) sau a capacităţii de a mişca o parte importantă acorpului. De asemenea, vor fi internate persoanele care au suferit răni cauzatede traume majore (fractură a oaselor membrului pelvin, paralizie a piciorului saubraţului, fractură a coloanei vertebrale în zona cervicală, disfagie acută curisc de aspiraţie), dar nu şi cele care au răni izolate ale mâinilor saupicioarelor.

Proiectul mai prevede că pot fi internaţi bolnavii cufebră persistentă de cel puţin cinci zile (trei zile cu temperatură de peste 38de grade Celsius), cei cu sângerare abundentă (hemoragie continuă cu oricelocalizare, care nu se poate trata în Departamentul de urgenţă) şi orice caz încare există suspiciune de sângerare internă. Totodată, vor putea fi internatepersoanele care au o deshidratare severă la momentul sosirii la spital, cele cuanomalii ale electrocardiogramei, cele care prezintă durere paralizantă saudurere severă cu suspiciune de urgenţă medicală şi care nu poate fi diagnosticatăsau tratată adecvat în Departamentul de urgenţă. Potrivit proiectului, maipoate fi decisă internarea în cazul persoanelor care trebuie să primeascăanumite tratamente intraarteriale sau pentru stabilizarea tinerilor cu diabetsever.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image