2018-12-19 11:41


SEMNAL de ALARMĂ de la Protecția Consumatorului: Citrice potențial periculoase

 |  19:20
SEMNAL de ALARMĂ de la Protecția Consumatorului: Citrice potențial periculoase

Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, informează agenția de presă News.ro. Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE. Portocalele, lămâile, mandarinele sau alte citrice tratate cu substanţe periculoase pentru om sunt importate mai ales din ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă", subliniază Paul Anghel.

El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Substanța ar putea fi cancerigenă. Atacă ficatul şi rinichii.

"Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!", subliniază directorul general al ANPC.

"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel.

O problemă este şi felul în care este scrisă eticheta. Informaţiile critice sunt greu de citit. În plus, este precizată substanţa cu probleme, imazalil, dar nu există avertismente pentru consumatori.

Mai grav este că informaţia nu mai ajunge la consumatorul care cumpără fructe vărsate.

Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură. Dar în multe ţări din afara UE nu există limite pentru fermieri.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-11-12

TAGURI: anpc, semnal de alarma, citrice, imazalil
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...