2019-03-25 22:37


Sfinţii Petru şi Pavel apără lumea de boli şi foamete

 |  17:44
Sfinţii Petru şi Pavel apără lumea de boli şi foamete
Începând de pe data de 23 iunie şi până pe 28, adevăraţiicreştini ţin postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care reprezintă unprilej de înălţare duhovnicească legat de Paşte şi Pogorârea Sf. Duh sauRusaliile.

Petruera cinstit şi plin de cucernicie

Despre Apostolul Petru se ştie că era pescarîn Betsaida, la Marea Galileii şi îl chema Simion înainte de a se întâlni cuIisus. Frate cu Andrei, cel întâi chemat să-l slujească pe Mântuitor, Petru,era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece ucenici şi, de cele mai multe ori,vorbea în numele acestora, cerându-i Învăţătorului să le explice înţelesultainelor credinţei. Era cinstit şi plin de cucernicie, gata oricând să se sacrificepentru Hristos. Cu toate acestea, Petru nu şi-a putut învinge slăbiciunea şis-a lepădat de trei ori de Domnul, tocmai în momentele dramatice, pe cândAcesta era batjocorit şi purtat de la Ana la Caiafa. După cea de-a treiaarătare a Mântuitorului, Petru redevine Apostol şi îşi mărturiseşte de trei oridragostea faţă de Cel înviat din morţi. Despre Sf. Petru se spune că deţinecheile Împărăţiei Cerurilor, cele pe care Iisus I le-a făgăduit în timpulvieţii sale pământeşti, după ce a mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu.Odată cu Înălţarea la cer a Domnului şi Pogorârea Sfântului Duh, Petru şi-aînceput dificila, dar nobila misiune de propovăduire a adevărului mântuirii. Pe29 iunie, anul 67, Petru avea să moară pentru credinţa lui, ca un martir, întimpul prigoanei dezlănţuite împotriva creştinilor de crudul împărat Nero. Afost răstihnit pe colina Vaticanului, acolo unde astăzi dăinuie o frumoasăbasilică ce-i poartă numele.

Înpostul dedicat celor doi martiri nu mâncăm brânză, ouă sau carne

Apostolul Pavel fusese un om învăţat, rabin înreligia evreilor şi care îi prigonea cumplit pe cei ce îşi mărturiseau credinţaîn Hristos şi propovăduiau Învierea Sa. Înainte de a veni la credinţă se numeaSaul. În timpul unei campanii împotriva creştinilor din Cetatea Damascului,Iisus i se arată viitorului apostol în chip minunat, făcându-l să se lepede derătăcirea şi ura pe care o nutrise până atunci împotriva acestora. De atunci,Saul, sub noul nume Pavel, a devenit un neînfricat apărător al credinţei creştineşi unul dintre cei mai importanţi ucenici ai lui Hristos. Şi el a murit ca unmucenic, în aceeaşi zi cu Sfântul Petru. În postul dedicat celor doi martiri nuse mănâncă brânză, ouă sau carne, iar în popor există credinţa că acest post seţine pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor, dar şi pentru apărarea defoamete şi grindină. Lunea, miercurea şi vinerea nu se consumă undelemn şi nuse bea vin. Ziua din post în care se dă dezlegare la peşte, chiar dacă aceastacade miercurea sau vinerea, este 24 iunie când se sărbătoreşte „NaştereaSfântului Ioan Botezătorul”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-06-09

Mai multe imagini:
Sfinţii Petru şi Pavel apără lumea de boli şi foamete
zoom
Sfinţii Petru şi Pavel apără lumea de boli şi foamete
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...