2019-02-22 17:28


Simpatizanţii PDL, plimbaţi dintr-o funcţie în alta . Inspectoratele şcolare, suprapopulate de clientela politică

 |  18:20
Simpatizanţii PDL, plimbaţi dintr-o funcţie în alta  . Inspectoratele şcolare, suprapopulate de clientela politică

Inspectoratele şcolare trec peste ordinul ministrului educaţiei, DanielFuneriu, şi îşi păstrează sistemul supraîncărcat de posturi. Inspectorateleşcolare au mult mai mulţi angajaţi decât numărul maxim de posturi stabilit deMinisterul Educaţiei. Inspectorii şcolari sunt mutaţi dintr-o funcţie în alta,dar în nici un caz nu se întorc la catedră. Tot mai mulţi profesori reclamăpolitizarea inspectoratelor şcolare.

Legile se aplică diferit în învăţământ. Ordinulministrului Eeducaţiei, din 23.08.2010, nu a afectat inspectoratele şcolare aşacum anunţa Daniel Funeriu. Dacă universităţile au fost nevoite să “elimine” dinpersonalul nedidactic, pentru a fi pe placul Ministerului Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), inspectoratele şcolare nu auredus din numărul angajaţilor.

Numeroase cadre didactice s-au adresat redacţiei noastre,nemulţumite că disponibilizările din învăţământ afectează doar personaluldidactic sau pe cel auxiliar din unităţile de învăţământ, în timp ce angajaţiidin inspectorate rămân în funcţii “înalte” şi bine plătite.

În judeţul Dâmboviţa, de exemplu, nici un inspector nus-a întors la catedră. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa are 33 deangajaţi (aparat propriu inspectorat), cu toate că Ordinul ministrului educaţiei,din 23.08.2010, prevede că numărul maxim de posturi poate fi de 32. În cel mairău gaz, celor care au fost nevoiţi să părăsească ISJ Dâmboviţa li s-a pregătitun post în cadrul Casei corpului didactic, din localitate. Cu toate că nici uninspector nu a revenit la postul de predare, ministrul educaţiei, cercetării, tineretuluişi sportului, Daniel Petru Funeriu, se laudă că a “scăpat” de suplinitorii din învăţământ.

O situaţie şi mai “interesantă” se înregistrează la Iaşi. PentruInspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, ministrul educaţiei a stabilit un numărmaxim de 37 de posturi finanţate de la bugetul de stat (aparat propriu alinspectoratului). ISJ Iaşi are însă 36 de inspectori şi angajaţi şi 12salariaţi ce formează personalul auxiliar. Reprezentanţii ISJ Iaşi susţin că s-aajuns la această situaţie deoarece există şi angajaţi care nu au normăîntreagă.

În alte judeţe însă, numărul posturilor stabilitedepăşeşte cu mult limita fixată de Ministerul Educaţiei.

Cu toate că tot mai mulţi profesori îşi exprimănemulţumirea faţă de modul în care sunt organizate structurile inspectoratelorşcolare, ministrul Funeriu se mândreşte că a “curăţat” aceste instituţii deaparatul supraîncărcat.

Hadăr: Inspectorii şcolari au carnete de partid

Sindicatele din învăţământ susţin că situaţiile dininspectoratele şcolare, semnalate de dascăli, nu ar trebui să surprindă.Reprezentanţii profesorilor atrag atenţia că cei mai mulţi inspectori suntnumiţi pe criterii politice. “Nu ar trebui să surprindă pe nimeni astfel de situaţii. În timp ceprofesorii şi personalul nedidactic sunt disponibilizaţi, în unele ministere sefăceau angajări. Trăim în lumi paralele. Este curios cum au putut fitransferate persoane din inspectorate la Casa corpului didactic, cât timp înacestea au fost făcute restructurări recent. Legea educaţiei pregăteşte noidisponibilizări. Vor fi disponibilizaţi 3.500 de profesori şi alte peste 10.000de cadre prin aplicarea planului-cadru la gimnaziu. Profesorii cu gradul I şi25 de ani de experienţă vor avea mai multe ore. Mulţi copii din mediul rural nuvor mai avea acces la educaţie, din cauza desfiinţării şcolilor”, ne-a declaratpreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Inspectorii numiţi politic au stopat şi protesteleprofesorilor, este convins preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ(FSI) “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu. “Ordinul ministrului a fost greşit dinstart. S-a dorit doar să fie disponibilizaţi oameni. Nu a contat că nu existapersonal auxiliar suficient. S-a ajuns la o structură încărcată ainspectoratelor pentru că au fost numiri politice. Fiecare vrea să-şi păstrezeoamenii şi îi mută dintr-o funcţie în alta, în cadrul inspectoratului.Inspectorii şi directorii şcolari numiţi politic au făcut presiuni şi au blocatşi acţiunile de protest ale profesorilor”, ne-a explicat Izvoranu.

Din start, sindicaliştii din învăţământul superior auvăzut ordinul lui Funeriu ca pe un atac la autonomia universitară. “A fost odecizie luată doar pentru ca Funeriu să poată raporta disponibilizările de15.000 de oameni din învăţământ. Nu a mai avut de unde să dea afară şi a trecutpeste autonomia universitară. Cei din inspectorate nu pot fi daţi afară, pentrucă au carnete de partid. Sunt inspectori care au carnete de la mai toatepartidele. Cum se schimbă puterea, îşi schimbă şi ei culoarea politică”, ne-a declarat preşedintele “Alma Mater”, Anton Hadăr.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-04-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANITA
18 Ian 2011

stimate domn, nu numai inspectoratele sco;are sunt portocalii, toate scolile sunt asa.ex: dobrotesti dolj, director cu definitivat amarastii de jos director cu definitivat, si alte ex. toti au aceeiasi culoare, restul nu conteaza.traiasca culoarea, nu cartea!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...