2019-01-21 14:21


Sindicaliştii din RATB şi Metrorex ameninţă cu grevă generală

 |  21:01
Sindicaliştii din RATB şi Metrorex ameninţă cu grevă generală

Sindicaliştii din RATB şi Metrorex spun că vor declanşa greva generală, dacă primarul Sorin Oprescu, respectiv Ministerul Transporturilor (MT) nu vor aloca mai mulţi bani pentru transportul public. Reprezentanţii angajaţilor de la metrou vor indexarea salariilor cu 4%. Sindicaliştii din RATB spun că Regia este subfinanţată de Primăria Capitalei, riscând să ajungă în colaps.

Capitala ar putea fi „paralizată”, dacă angajaţii de la metrou şi de la RATB vor intra în grevă, după cum avertizează sindicaliştii.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor de la Metrou, Ion Rădoi, spune că, în cazul în care Ministerul Transporturilor nu va accepta ca salariile angajaţilor de la Metrorex să fie indexate cu rata anuală a inflaţiei, 83% dintre oameni şi-au dat acordul să declanşeze greva generală. „Întâmpinăm probleme în semnarea Contractului colectiv de muncă. Avem o întâlnire, luni, 29 iulie, cu comisia ITM din cadrul Ministerului Muncii. Dacă nu vom ajunge la un consens, pe 5-6 august vom declanşa grevă de avertisment şi vom demara procedurile pentru declanşarea grevei generale. Nu putem creşte salariile cu procentul anual din rata inflaţiei (n.r., 4%) pentru că ni se spune că suntem unitate ce beneficiază de subvenţie. În această logică, înseamnă că angajaţii de la metrou vor trebui să rămână mereu cu acelaşi salariu”, a declarat Rădoi.

Liderul sindicaliştilor de la metrou a amintit că, din 2008, salariile angajaţilor nu au mai fost indexate cu rata inflaţiei. „Puteam să cerem creşterea salariilor proporţional cu rata inflaţiei pe ultimii cinci ani, dar am zis să fim înţelegători în negocierea Contractului colectiv de muncă. Să nu uităm că am fost nevoiţi să renunţăm şi la al 13-lea salariu şi la sporul de Crăciun”, a mai spus Ion Rădoi. Acesta nu exclude ca greva generală să fie declanşată în septembrie. Potrivit sindicaliştilor, cu metroul bucureştean circulă, în această perioadă, circa 500.000 de călători, iar în septembrie, numărul acestora ar ajunge la 700.000 de persoane.

Reprezentanţii angajaţilor din Metrorex vor şi mai mulţi bani pentru investiţii.

Primarul vrea SC

Şi angajaţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti sunt hotărâţi să intre în grevă, în cazul în care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi consilierii generali nu vor majora bugetul RATB cu circa 100 milioane de lei, pentru a-l aduce la nivelul din anul precedent. Sindicaliştii din RATB îl acuză pe primarul general că subfinanţează Regia, ducând-o în colaps. „Am avut numeroase discuţii cu primarul general, dar se pare că am vorbit degeaba. În acest moment, Regia mai are nevoie de o suplimentare a bugetului pentru a supravieţui din toamnă”, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu. Acesta spune că atitudinea primarului Opescu faţă de Regie întăreşte zvonurile ce spun că edilul-şef vrea să transforme RATB în societate comercială. „Domnul primar trebuie să negocieze şi această eventuală transformare în societate comercială. Nu poţi să transformi în SC o regie autonomă la pământ”, a mai declarat Petrariu.

Tot din cauza subfinanţării Regiei şi-a dat demisia şi directorul general, Adrian Câmpureanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: greva, metrou, ratb, capitala, oprescu, transporturilor, sindicalisti, radoi, petrariu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...