2017-01-22 18:27


Sindicatele se pregătesc de război. Măsurile din noul Cod al muncii au dat greş în UE, dar România le adoptă

 |  16:37
Sindicatele se pregătesc de război. Măsurile din noul Cod al muncii au dat greş în UE, dar România le adoptă

Angajaţii din sănătate, administraţie, transporturi şi industrieenergetică vor să declanşeze grevă generală pe termen nelimitat, pentru a protestafaţă de prevederile noului Cod al muncii pe care Guvernul îşi va asuma, marţi,răspunderea. Conducerea “Cartel Alfa anunţă că 80% dintre angajaţii intervievaţi până în prezent s-au arătat dispuşisă participe la greva generală. Profesorii vor însă alte forme de protest şianunţă grevă pentru luna mai.

Sindicatele continuă protestele faţă de decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe proiectul noului Codal muncii, iar greva generală pare inevitabilă.

Liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, declara recent pentru ziarul “Puterea”, că, în cazul în careExecutivul nu va renunţa la noul Cod al muncii, va fi declanşată grevă generalăîn transportul feroviar, în industria energetică şi în administraţie, iarangajaţii vor bloca drumurile publice.

Preşedintele “Cartel Alfa” anunţă că, din datelecolectate până în prezent, 80% dintre persoanele intervievate s-au arătatpentru declanşarea grevei generale pe termen nelimitat. “Am început să centralizăm datele. În instituţiile, deunde am primit toate informaţiile, 70–80% dintre angajaţi s-au arătat pentrudeclanşarea grevei generale. Trebuie să mărturisim însă că nu avem rezultateledecât pentru 5% dintre instituţii”, ne-a declarat Bogdan Hossu. Liderul sindical atrage atenţia căguvernanţii ţin la asumarea răspunderii pe Codul muncii, doar din interesepersonale, fără a lua în calcul că măsurile din noua lege au eşuat în UniuneaEuropeană. “Uniunea Europeană a arătat, în 2010, pentru perioada2000–2008, că practicarea contractelor de muncă pe perioadă determinată a dat oaparenţă de creştere a numărului de locuri de muncă, dar acestea erau, îngeneral, precare. De principiu, s-au stricat locurile pe durată nelimitată, iarcele două persoane care ocupau acel post, luau cumulate mai puţin decâtpersoana care a ocupat postul pe perioadă nedeterminată. Acest lucru adeterminat o scădere a puterii de cumpărare. Practic, ceea ce Uniunea Europeanăa încercat, nu a reuşit. Un alt aspect extrem de important este că, încondiţiile actuale, contractele pe perioadă determinată vor crea oimposibilitate de creditare pentru toţi salariaţii care vor fi în această situaţie.Băncile nu creditează dacă nu există sursa constantă de venit a angajatului.Noi vrem un amendament care să blocheze abuzurile favorizate de contractele demuncă pe perioadă determinată, pentru că acest lucru nu va duce decât lascăderea puterii de cumpărare şi, implicit, la imposibilitatea statului de a-şireglementa veniturile structurale la buget. Guvernanţii trebuie să răspundă dece nu le este evident acest lucru. Din punctul meu de vedere, noul proiect estedictat de interese politice”, ne-a mai explicat preşedintele“Cartel Alfa”.

Profesorii vor face grevă în luna mai

Şi angajaţii din sănătate sunt de acord cu declanşareagrevei generale. “La noi este mai greu săfacem grevă, pentru că trebuie să asigurăm 25% din cadre. Oamenii s-au arătatpentru declanşarea grevei generale. Ca întotdeauna, suntem solidari cu ceilalţicolegi”, ne-a declaratvicepreşedintele Sanitas, Denisa Popovici.

Profesorii au optat însă pentru alte forme de protestfaţă de noul Cod al muncii, anunţând declanşarea grevei generale în luna mai,potrivit conducerii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). “Potrivit noului Cod, cadrele didactice vor încheiacontractul de muncă cu primarii, pentru că aceştia livrează banii pentrusalarii, dar angajatorul este şcoala. Această prevedere nu are logică. Este oaberaţie. De asemenea, tot datorită noului Cod al muncii, o profesoară careintră în concediu de creştere a copilului riscă să-şi piardă locul de muncă,dacă şcoala unde este angajată este închisă. Se tot închid şcoli”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Principalelecinci confederaţii sindicale reiau, luni, protestele de stradă faţă demodificările propuse de Guvern pentru Codul muncii şi faţă de faptul căExecutivul îşi va asuma răspunderea pe noua formă a acestui act normativ.Acţiunile se vor desfăşura în judeţele Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa,Caraş-Severin, Olt, Vrancea şi Giurgiu, potrivit calendarului stabilit desindicalişti.

Pânăla 18 martie, principalele cinci confederaţii (“Cartel Alfa”, BNS, CSDR,Meridian şi CNSLR Frăţia) au programate acţiuni de stradă în toate judeţele,respectiv în câte opt pe zi. În ziua asumării răspunderii, va avea loc unmiting la Parlament, iar un altul ar urma să se desfăşoare la PalatulCotroceni, în ziua în care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgată.

Reprezentanţii principalelor cinciconfederaţii sindicale spun că iau în calcul inclusiv declanşarea greveigenerale, în această lună. "Până la 14 martie, se adună semnături înfavoarea grevei generale şi estimăm că la acest posibil protest ar putea luaparte circa un milion de oameni", a spus liderul CNSLR Frăţia, MariusPetcu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
07 Mar 2011

Va fi un fasss mare de tot. "Liderii" marilor confederatii sunt decrebilizati (ciocoi sindicali), oamenii nu mai sunt dispusi sa-si puna pielea la saramura pentru ei. Asta este, vrem capitalism sau dictatura oamenilor muncii?

Adauga un comentariu

Random image