2019-01-24 07:29


Sistemul informatic integrat al CNAS a “crăpat”. 80 milioane de euro pe apa sâmbetei?

 |  19:31
Sistemul informatic integrat al CNAS a “crăpat”. 80 milioane de euro pe apa sâmbetei?

După cum era de aşteptat, la nici treisăptămâni de la lansarea versiunii centralizate a Sistemul Informatic UnicIntegrat (SIUI), în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, Casa de Asigurări deSănătate a anunţat că acesta s-a blocat. Colegiului Medicilor din România acerut un audit extern privind implementarea SIUI.

Bucureştenii care doreau să-şi achitecontribuţiile au luat cu asalt Casa de Asigurări de Sănătate din Capitală, dupăce sistemul Sistemul Informatic Unic Integrat s-a blocat, activitateainstituţiei fiind suspendată până luni, pentru organizarea a încă cinci ghişee.“Cauza acestei situaţii nu sedatorează nici CNAS, nici partenerilor cu care s-a construit sistemul.Defecţiunea este la nivel structural şi a fost comunicată firmei-mamă din SUAîn cursul nopţii. Am primit o soluţie pe care o vom testa”, a precizat preşedinteleCasei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, citat de Mediafax. Acestaa mai spus că la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a MunicipiuluiBucureşti sunt 50.000 de persoane care ar trebui să-şi plătească obligaţiile lasănătate în această perioadă, respectiv 600 de persoane pe zi. “Apoape 600 de persoane ar trebui săplătească, zilnic, în această perioadă, contribuţiile la sănătate. Avem cincighişee. Aceste persoane ar mai avea două alternative de plată respectiv prinvirament sau la CEC, dar ei refuză metodele alternative”, a susţinut Duţă.Potrivit acestuia, chiar şi dacă SIUI ar funcţiona perfect, tot ar fi bine caoamenii să obişnuiască să utilizeze soluţiile alternative.

Toţi şefii caselor judeţene de asigurări desănătate din ţară au fost convocaţi, pentru joi, la Bucureşti, la discuţii petema blocării SIUI, pentru a fi găsite soluţii, a declarat directorul CaseiJudeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi, Iulian Şerban. În ceea cepriveşte activitatea CJAS Iaşi, Şerban a spus că blocarea sistemului informaticla nivel naţional nu a dus la suspendarea activităţii CJAS Iaşi, adăugând căoamenii pot veni în continuare la Casa de Asigurări pentru a-şi rezolvaproblemele. "Blocarea sistemului informatic nu înseamnă că, gata, noi numai lucrăm. Doar ne îngreunează activitatea, evident că nu ne pică bine.Adeverinţele se eliberează în continuare, iar plăţile în contul Casei se potface oriunde. Noi lucrăm în continuare, doar că nu putem introduce datele însistemul naţional”, a afirmat Iulian Şerban.

“Am cerut un audit extern săvedem ce s-a întâmplat cu 80 milioane de euro”

Preşedintele Colegiului Medicilor dinRomânia, Vasile Astărăstoae, a solicitat Guvernului sădemareze un audit extern privind modul de implementare a SistemuluiInformatic Unic Integrat. “Încăde acum un an şi jumătate am cerut un audit externsă vedem ce s-a întâmplat cu 80 milioane de euro. Anultrecut, în luna mai, opt judeţe s-au blocat din cauza Sistemului InformaticUnic Integrat. Trebuie să vedem pe ce s-au cheltuit banii publici”, a spus Vasile Astărăstoae.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...