2017-01-18 10:00

SOCIAL


Şoferul ministrului sănătăţii câştigă mai mult decât trei medici rezidenţi la un loc. Un medic studiază şi practică 17 ani pentru salariul unui absolvent de 4 clase

 |  20:37
Şoferul ministrului sănătăţii câştigă mai mult decât trei medici rezidenţi la un loc. Un medic studiază şi practică 17 ani pentru salariul unui absolvent de 4 clase
Şoferul ministrului sănătăţii are salariul mai mare decât veniturile lunareobţinute de trei medici rezidenţi. Un medic trebuie să aibă cursuri superioare,cu o durată de 6 ani, rezidenţiatul, de 3 sau 6 ani, şi experienţă în practicăde minim 5 ani pentru a depăşi salariul şoferului lui Cseke Attila, care nu arenevoie de mai mult de patru clase pentru a ocupa postul de angajat alMinisterului Sănătăţii.

Numărul medicilor care aleg să părăsească sistemulsanitar din România pentru a profesa în străinătate este în continuă creştere.Nu este de mirare, cât timp medicii au ajuns să fie mai prost plătiţi decâtpersonalul auxiliar din Ministerul Sănătăţii (MS).

Un medic rezident câştigă între 700 şi 1.000 de lei pelună, în timp ce unul specialist are un salariu de 1.400 – 2.100 de lei. Unşofer din cadrul MS câştigă însă între 747 şi 2.198 de lei pe lună. Doarmedicii primari depăşesc salariul şoferului ministrului sănătăţii. Un medicprimar obţine între 2.700 şi 3.400 de lei lunar. Astfel, medicii sunt nevoiţisă urmeze cursuri superioare de 6 ani, un rezidenţiat (între 3 şi 6 ani) şi săaibă experienţă în practică de minim 5 ani pentru a depăşi salariul unuiangajat care nu trebuie să fi absolvit mai mult de patru clase, potrivitreprezentanţilor cadrelor medicale. Şoferul ministrului sănătăţii câştigă lunarmai mult decât trei medici rezidenţi.

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) susţinecă situaţia este inadmisibilă, dar, în nici un caz, soluţionarea problemei nuconstă în diminuarea salariilor şoferilor din Ministerul Sănătăţii. “Nu măîncălzeşte cu nimic dacă acum o să scadă salariul şoferilor. Un şofer munceştemult, face ore suplimentare. Nu este însă normal ca un medic să aibă salariulsub personalul auxiliar. Suntem într-o societate în care conduce incompetenţa.Valorile sunt marginalizate. Într-o societate conflictuală, în care conducebanul, este foarte greu ca un profesor sau un medic să mai poată fi respectaţişi să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale. Un pacient sau un elevpriveşte cu dispreţ un medic sau unprofesor pentru că realizează că are putere financiară mai mare şi, prinurmare, influenţă mai mare”, ne-a declarat preşedintele CMR, dr. Vasile Astărăstoae. Potrivitacestuia, este greu de crezut că numărul cadrelor medicale care aleg săpărăsească ţara va scădea anul acesta. “Anul trecut, peste 2.700 de medici au plecat să lucreze în străinătate. În2010, au plecat medici cât în 2009 şi în 2008 cumulat. În Europa, mediciicâştigă 4.000 de euro. Au plecat în Franţa, în Anglia... În mai toate zoneleEuropei”, ne-a mai explicatpreşedintele Colegiului Medicilor.

Studiile superioare, la baza piramidei ierarhice

Sindicaliştii acordă şanse foarte mici ca salariile medicilorsă fie majorate în perioada următoare, mai ales din cauza Legii salarizării. “Sigur că nu este o situaţie normală, dar ce mai estemoral în această ţară? Personalul medical eraşi înainte prost plătit, acum au venit şi reducerile salariale de 25%, şieliminarea sporurilor. Aşa ştim noi să răsplătim studiile. Sunt mai bineplătiţi cei cu patru clase. Lui Ion Iliescu trebuie să-i mulţumim pentrurăsturnarea scării valorilor. Cei care au venit după el au continuat sau auperfecţionat acest sistem”, ne-a declaratvicepreşedintele Sanitas, Denisa Popovici.

Situaţia este chiar mai proastă pentru dascăli. Unprofesor are nevoie de peste 25 de ani vechime pentru a ajunge la salariulşoferului ministrului educaţiei, în timp ce un învăţător debutant, care predăîn mediul rural, câştigă mai puţin decât un paznic angajat de MECTS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-08-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image