2018-11-17 05:24


Sondaj: „Şcoala altfel” = „Nimic”

 |  21:00
Sondaj: „Şcoala altfel” = „Nimic”

În toate unităţile de învăţământ preuniversitar începe, în această săptămână, prin decizia fostului ministru al educaţiei Daniel Funeriu, derularea programului de educaţie nonformală „Şcoala altfel”. Chiar pe Forumul educaţional al Ministerului Educaţiei, cadrele didactice implicate au participat la sondajul de opinie „Ce însemnătate are programul «Şcoala altfel»”, iar majoritatea covârşitoare a votat în dreptul rubricii „Nimic”.

După ce structura anului de învăţământ a fost modificată, acordându-se două săptămâni de odihnă cu prilejul Sărbătorilor de Paşti (în loc de una, cum a fost până acum), fostul ministru al educaţiei Daniel Funeriu a stipulat ca ultimele cinci zile lucrătoare să fie rezervate unui program de educaţie nonformală, fără ascultări la tablă şi lucrări de control, deci fără note şi absenţe, intitulat „Şcoala altfel”. Pe forumul Ministerului Educaţiei a fost iniţiat un sondaj de opinie la care cadrele didactice implicate erau invitate să răspundă la una dintre rubrici: o nevoie reală; o formă fără fond; o formă cu fond; o acţiune redundantă; viitorul şcolii; nimic; un început. Din cele şase rubrici, profesorii au răspuns doar la trei. Astfel, 16,67% dintre ei au considerat că programul „Şcoala altfel” reprezintă „o formă fără fond” şi „un început”, iar 66,67% dintre dascăli consideră că înseamnă „nimic”. “Este un experiment dăunător pentru pregătirea elevilor şi, în general, pentru întreaga activitate didactică dintr-o unitate de învăţământ. Mai exact, este vorba de o dislocare a copiilor din program de mai bine de trei săptămâni (2-22 aprilie), deci într-o perioadă în care randamentul acestora este unul maxim. În altă ordine de idei, copiii nu vor veni la şcoală, nu s-a stabilit un orar exact de prezenţă, nu se pun absenţe, nu există proiecte de activităţi, iar profesorii nu vor fi plătiţi pentru orele suplimentare făcute în şcoală. În schimb, se va face o hârţogăraie întreagă pentru informarea ministerului”, ne-a declarat Gheorghe Rădulescu, profesor de limba română la Liceul “George Enescu” din Bucureşti.

Absenteism oficializat

Programul de educaţie nonformală, intitulat “Şcoala altfel”, este considerat ca fiind o prelungire legală a vacanţei de primăvară. “Am 25 de ani de activitate didactică şi vă pot spune că, an de an, în ultima săptămână de şcoală, de dinaintea unei vacanţe programate în special la sfârşit de semestru nu se făcea nici o oră de predare sau de ascultare. La decizia direcţiunii şcolii eram obligat să încalc planificarea şi planul pe lecţii pe care le prezentam la început de an şcolar, deoarece trebuia să închei mediile cu aproape două săptămâni înainte. Elevii ştiau de acest lucru şi prezenţa lor la ore era una de formă sau nu veneau deloc. Acum, absenţa lor s-a legiferat cu bună ştiinţă”, este opinia Denisei Forăscu, profesor de limba engleză la un liceu din Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-02-18

TAGURI: profesori, scoala- altfel, opinie, sondaj, program, elevi, vacant, Paste
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VIOARA TEMIAN
02 Apr 2012

Eu zic ca putem face prin planificare sa aiba fond. Parintii elevilor nu prea au timp sa se procupe de organizarea timpului liber al propriilor copii. Aceasta saptamana ne da noua ocazia, cadrelor didactice, sa le demonstram asta. Poate era mai bine sa o lasam mai spre sfarsitul anului scolar, cand e cald si bine, iar elevii nu prea invata. Sa cooptam si parintii in activitatile pe care le desfasuram cu proprii lor copii. Taberele, excursiile tematice, activitatile de socializare, protectie a mediului, etc, cred ca puteau oferi elevilor actvitati placute si utile.
CHIRODEA
04 Apr 2012

Stiti care e faza?Elevii romani nu au nevoie de astfel de proiecte fara rost.Nu beneficiaza nimeni dupa el.Daca chiar vrea sa faca ceva in scoala,sa faca in asa fel incat orele de practica sa fie practica nu cafele prin oras.Elevii din liceu trebuie sa se pregateasca pentru bac.Logic ar trebui sa se faca ore pentru pregatire.Dar ce sa faci.Cu astfel de protecte nu se rezolva nimic
Random imageUltimele stiri


loading...