2017-01-17 02:43

SOCIAL


Spania a reintrodus permisele de muncă pentru români

 |  16:54
Spania a reintrodus permisele de muncă pentru români

Guvernul spaniol a decis reintroducerea permiselor de muncă pentruromâni, potrivit anunţului făcut de Jose Blanco, oficial al Guvernului de laMadrid, într-o conferinţă de presă care a avut loc la finalul şedinţei devineri a Executivului, relatează presa spaniolă.

Ediţia online a cotidianului La Vanguardiaprecizează că, potrivit lui Jose Blanco, ministru al dezvoltării şi purtător decuvânt al Executivului, decizia Cabinetului are ca scop conexarea fluxului demuncitori care vin pe teritoriul spaniol cu necesităţile pieţei muncii. Deasemenea, potrivit sursei citate, măsura are ca scop contracararea dezvoltăriieconomiei subterane.

Ministrul a confirmat că cererea nu va avea efect asupra muncitorilorromâni care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.

Jose Blanco a dat asigurări că decizia de vineri a Guvernului spaniol nucontravine regulilor privind libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul UE,notează La Vanguardia.

Oficialul spaniol a mai spus că autorităţile de la Madrid vor notificaUE în cel mai scurt timp posibil în legătură cu această decizie.

Spania nu poate, în principiu, să introducă restricţii temporareîmpotriva muncitorilor români, a declarat, vineri, David Boubil, purtător de cuvântal CE.

„Sunt încă zvonuri şi speculaţii, CE nu a primit nici o cerere oficialăîn acest sens din partea Spaniei. Depinde de autorităţile spaniole să netrimită o notificare cu intenţiile lor. Dacă vom primi o notificare, vom face oevaluare conform regulilor UE. Dar Spania şi-a liberalizat piaţa muncii şi înacest context, în principiu, nu poate introduce acum noi restricţii temporareîmpotriva muncitorilor din România”, a spus Boubil, referindu-se la intenţiaanunţată de autorităţile de la Madrid de a introduce restricţii pe piaţa munciipentru români.

El a adăugat că, totuşi, în cazuri excepţionale, dacă unul din statelemembre nu a luat măsuri la nivel naţional pentru a garanta libertatea de circulaţie,poate cere CE permisiunea de a impune restricţii dacă demonstrează că „existăprobleme serioase” de natură să justifice această măsură.

El a amintit că Spania şi-a liberalizat deja piaţa muncii şi că aaplicat a doua etapă a unui proces normativ privind libera circulaţie acetăţenilor europeni.

Consiliul de Miniştri de la Madrid a luat în discuţie, vineri,propunerea Ministerului spaniol al Muncii şi Imigraţiei privind restricţionareaaccesului românilor pe piaţa muncii, măsură care este prevăzută să intre învigoare de la 1 august, relatează presa spaniolă.

Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străinistabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane,care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască înregiunea Madrid.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image