2017-01-25 03:21


„Spionaj” cu camere video la Bac. Sume uriaşe cheltuite pe camere de filmat instalate în sălile de examen

 |  18:02
„Spionaj” cu camere video la Bac. Sume uriaşe cheltuite pe camere de filmat instalate în sălile de examen

PrimariiPDL şi directorii de licee numiţi politic montează “la foc continuu” camere defilmat, în valoare de zeci de mii de lei, în sălile de clasă unde se vorsusţine probele scrise la examenul de bacalaureat. Ministerul Educaţiei susţinecă nu obligă administraţiile locale sau conducerile unităţilor şcolare sămonteze camere de filmat în sălile de clasă, ci doar a „recomandat”. Mulţiprofesori, elevi şi părinţi ai acestora din urmă susţin că măsura luată deministrul educaţiei, Daniel Petru Funeriu, este jignitoare şi discriminatorie.

Tot mai multe cadre didactice s-au adresatredacţiei noastre, nemulţumite că în liceele în care lucrează au fost sau suntmontate camere de filmat, în sălile de curs, pentru supravegherea probelorscrise de la examenul de bacalaureat. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) susţin că dascălii ar fi trebuitsă cunoască, încă de anul trecut, că va fi luată această măsură. „Este un ordinal ministrului educaţiei, de anul trecut. Nu înţeleg de ce cadrele didacticeaflă tocmai acum de această măsură. Camerele nu sunt montate de minister. Înordinul ministrului se recomandă ca examenul de bacalaureat să fie organizat înunităţile care pot fi dotate cu instalaţii de supraveghere”, ne-a declaratdirectorul general al Direcţiei Învăţământ Preuniversitar din cadrul MECTS,Liliana Preoteasa. Potrivit oficialului Ministerului Educaţiei, decizia demontare a camerelor de filmat este luată de fiecare conducere a unităţilor deînvăţământ în parte sau de administraţia locală. „Dotarea cu astfel de dispozitivede supraveghere este stabilită de conducerile unităţilor de învăţământ sau dereprezentanţii administraţiei locale. Achiziţionarea şi montarea camerelor estesuportată din bugetul unităţii de învăţământ sau din bugetul administraţieilocale. Ministerul nu cheltuieşte nici un ban pentru supravegherea examenului.Ordinul ministrului nu obligă să fie montate aceste camere, doar recomandă”,ne-a mai explicat Liliana Preoteasa.

„Culmea coincidenţei”, administraţiile locale sauunităţile de învăţământ în care au fost montate camere de filmat, în sălile declasă, sunt conduse, în cele mai multe cazuri, de primari PDL sau de directori „simpatizanţide partid”. În judeţul Dâmboviţa, de exemplu, unde Consiliul Judeţean estecondus de vicepreşedintele PDL, Florin Popescu, mai toate liceele mari au fostdotate cu noi camere de filmat.

Au existat însă şi reprezentanţi ai partidelor deOpoziţie care s-au „închinat” în faţa ordinelor ministrului educaţiei, DanielFuneriu. În sectorul 1 al Capitalei, condus de primarul Andrei Chiliman (PNL),nu au fost montate noi camere de filmat, dar cele deja existente, montate încurţile sau pe holurile unităţilor şcolare, au fost mutate în sălile de clasă. „Suntcamere de filmat în mai toate unităţile şcolare. A fost utilizată tehnologiadeja existentă. Camerele deja existente au fost mutate în clase. Nu au fostachiziţionate noi camere de supravegheat”, ne-a declarat purtătorul de cuvântal Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

Eleviişi profesorii, suspectaţi de corupţie

Sindicatele din învăţământ consideră că măsuraMinisterului Educaţiei, de a monta camere în sălile de examen, este unajignitoare şi discriminatorie. „Din moment ce insişti să montezi aceste camereîn sălile de examen înseamnă că deja suspectezi profesorii şi elevi decorupţie. Primarii portocalii, cu toate că sunt aleşi de comunitate, nu suntaltceva decât executanţi ai ordinelor de partid, de aceea montează fără ezitareaceste camere de filmat. Este şi o discriminare. Un elev sau un profesor sepoate întreba de ce în unele licee au fost montate camere în sălile de examen,iar în altele nu. Eu, spre exemplu, care nu m-am înclinat spre practicineortodoxe, în 25 de ani de carieră la catedră, aş privi ca o jignire aceastămăsură de a fi supravegheat cu ajutorul camerelor de filmat”, ne-a declaratpreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), SimionHăncescu.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti(ISMB) confirmă faptul că există licee care au montat camere de filmat însălile de curs, dar susţine că nu este cunoscut încă numărul exact al acestora.

Preţurile pentru o astfel de cameră desupraveghere, pe piaţă, pleacă de la 899 de lei şi poate ajunge şi la 3.539lei fără TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANGY
23 Iun 2011

Exista o comisie de bacalaureat, de asemenea p?rin?ii elevilor ?i reprezentan?ii ONG-urilor monitorizeaza organizarea ?i desf??urarea examenului de bacalaureat de anul acesta, exista o lege a invatamantului si o metodologie de organizare si desfasurare a bacalaureatului 2011, care nu prevad montarea sistemelor video in salile de clasa. Prin urmare masura este abuziva, nefondata, ilegala si discriminatorie, mai ales atata timp cat nu in toate centrele de examinare este posibila montarea acestora. De cata supraveghere este nevoie pentru a se sustine examenul de bacalaureat? Unii elevi sunt emotivi, fac atac de panica la examene, mai le da si ministerul invatamatului motive? Unde sunt pedagogii nostri, unde sunt psihologii? Nu stiu daca vreo alta tara europeana ia masuri de supraveghere video la examenul de maturitate.
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală