2017-01-23 04:41


Spitalele CFR din Capitală, aproape comasate după plata datoriilor. Managerul CF 2 vrea şi şefia CF Witing

 |  17:49
Spitalele CFR din Capitală, aproape comasate după  plata datoriilor. Managerul CF 2 vrea şi şefia CF Witing
Comasarea celor două spitale ale CFR din Capitală pare să fie tot maiaproape, după ce ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a decis să achitedatoriile CF1 Witing şi CF2. În timp ce managerul Spitalului CF2 vede Witingulca pe o viitoare „aripă exterioară a unităţii pe care o conduce”, MinisterulTransporturilor aminteşte că CF1 a atrasmai mulţi bani. În ultimii ani, Spitalul CF2 a întâmpinat mult mai multeprobleme decât CF1 Witing, de la pierderi de ordin economic până la scandalul „AmeliaAntoniu”.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) aplătit, la începutul mandatului Ancăi Boagiu, datoriile celor două spitaleCăile Ferate Române (CFR) din Capitală (Spitalul CF1 Witing şi Spitalul CF2).Acest lucru „întăreşte” zvonul potrivit căruia cele două unităţi spitaliceştiaflate în subordinea MTI ar urma să fie comasate.

Managerul Spitalului CF2, Şerban Bucur, susţine că existăo discuţie pe această temă în minister. Bucur susţine că nu există decâtposibilitatea ca Spitalul Witing să devină o aripă a CF2, criteriul de selecţiefiind numărul pesonalului. „Se vorbeşte de mult de o comasare a celor douăspitale. La nivelul ministerului se discută despre comasarea celor douăspitale. Spitalul Witing ar urma să-şi piardă personalitatea juridică. Nu sepune problema să trecem noi în subordinea lor, pentru că noi avem 500 de cadre,în timp ce ei au mai puţin de 300 de cadre. Spitalul Witing ar urma să devină oaripă exterioară a noastră. Comasarea ar rezolva problemele de personal dinambele unităţi. Nimeni nu o să fie dat afară. Nu se ştie când ar putea să aibăloc comasarea celor două spitale. Va fi emisă o ordonanţă de Guvern”, ne-adeclarat Şerban Bucur.

CF2, ce ar putea să rămâne unica unitate sanitară atransporturilor din Bucureşti, a avut însă în ultimii ani mai multe problemedecât Spitalul Witing. Pe lângă cazul „Amelia Antoniu” (prim-solista TaetruluiNaţional de Operă care a fost aproape de tragedie după ce a captat o infecţiechiar în Spitalul CF2), cel de-al doilea spital al transporturilor din Capitalăa avut şi probleme de ordin economic. Spitalul Witing a reuşit să atragă fonduristructurale pentru consolidarea clădirii, în timp ce Spitalul CF2 încearcă abiaacum să atragă bani europeni. Conducerea Spitalului CF 2 este însă optimistă. „Acumam depus deja dosarele şi aşteptăm aprobarea proiectului. Nu văd de ce nu ar fiaprobat. Suma totală a proiectului ar fi de aproximativ 1.600.000 de euro.Comasarea celor două spitale nu va face ca Spitalul Witing să piardă baniieuropeni. A fost câştigat un proiect de consolidare a clădirii şi va fifinalizat”, ne-a mai spus Şerban Bucur.

Datorii de trei ori mai mari la CF2 decât la Witing

În ceea ce priveşte datoriile, CF2 a avut de achitat osumă de trei ori mai mare decât Witing, asta înainte ca ministrul transporturilorşi infrastructurii, Anca Boagiu, să decidă ca toate arieratele unităţilorspitaliceşti ale CFR să fie achitate. „La noi, datoriile au fost de aproximativ15 miliarde de lei vechi. La 1 ianuarie, când am venit eu ca manager, datoriileerau deja achitate. Pentru asta trebuie să-i mulţumim doamnei ministru Boagiu,care, când a preluat mandatul la Ministerul Transporturilor, a vrut să achitedatoriile spitalelor CFR. Eu nu am avut decât de semnat facturi”, ne-a declaratmanagerul Spitalului CF2, Şerban Bucur. De cealaltă parte, Spitalul Witing aavut datorii de 600.000 de lei, de aproximativ trei ori mai puţin decât CF2. „Noiam avut arierate de aproximativ 600.000 de lei, care ştiu că au fost achitatede minister. De comasare nu ni s-a comunicat nimic oficial. Este doar un zvon”,ne-a declarat managerul Spitalului CF1 Witing, Nicolae Cătălin Dogioiu.

Ministerul Transporturilor pare să dorească păstrarea CF Witing

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şiInfrastructurii susţin că nu s-a luat încă „o decizie finală” de comasare acelor două spitale CFR din Capitală, dar menţionează că acestea se află într-unproces de evaluare. „Având în vedere strategia Guvernului României dereorganizare a unităţilor sanitare cu paturi, spitalele din reţeaua sanitarăproprie a MTI sunt într-o etapă de evaluare a calităţii serviciilor medicalefurnizate asiguraţilor pentru o funcţionalitate optimă. La momentul actual nueste luată o decizie finală de comasare a celor două spitale la care văreferiţi. În cazul când se va lua o decizie în acest sens, vă vom comunica prinBiroul de Presă al MTI”, ne-au menţionat reprezentanţii MTI.

Întrebaţi care dintre cele două unităţi spitaliceşti arputea să-şi piardă personalitatea juridică, reprezentanţii MinisteruluiTransporturilor au ţinut să menţioneze că CF1 Witing este unitatea în care s-ainvestit. „Consolidarea şi refuncţionalizarea Spitalului Clinic CF Witting sederulează prin obiectivul finanţat de Banca Mondială şi cofinanţat de GuvernulRomâniei şi este inclus în «Proiectul dediminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirepentru situaţii de urgenţă, componenta B – reducerea riscului seismic».Valoarea iniţială aprobată prin ordin de ministru pentru acest obiectiv este de58.969 mii lei”, ne-au mai specificat reprezentanţii MTI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image