2019-01-17 13:09


Spitalul Bagdasar Arseni: Intervenție chirurgicală în premieră în România

 |  13:31
Spitalul Bagdasar Arseni: Intervenție chirurgicală în premieră în România

O echipă de medici de la Spitalul "Bagdasar Arseni", condusă de neurochirurgul Jean Ciurea, a efectuat o intervenție chirurgicală în premieră în România la o pacientă cu distonie primară complexă cervicală și axială. Mai exact, operația a constat în introducerea unui electrostimulator la nivelul țesutului cerebral.

"Luni a fost realizată prima intervenție la o pacientă cu distonie, iar marți a fost operat cel de-al doilea pacient. Prima pacientă operată avea distonie primară complexă cervicală și axială. Distonia reprezintă o tulburare de mișcare care poate să nu răspundă la tratament medicamentos și trebuie luat în considerare tratamentul chirurgical, care poate fi ablativ sau neuromodulator. Există forme de distonie care epuizează pacientul, pentru că nu permit ca acesta să se hrănească și să se odihnească", a precizat neurochirurgul, potrivit Agerpres.

Medicul a ţinut să precizeze că, în prezent, în România nu există un registru al pacienților cu distonie.

"Formele sunt diferite, sunt grade diferite de evoluție, nu există în momentul de față un diagnostic genetic care să se efectueze de rutină la acești pacienți", a completat Jean Ciurea.

Potrivit medicului, durata unei astfel de operaţii variază între șase și opt ore.

"Această intervenție vizează o structură din creier cunoscută drept 'Globus Pallidus, pars interna' în care se introduce un electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se află conectați la generatorul de puls aflat undeva în regiunea subclaviculară stânga prin extensii, sistemul aflându-se subcutanat în totalitate. Dispozitivul poate fi reîncărcat din exterior, prelungindu-se durata de viață a generatorului", a afirmat medicul neurochirurg.

Acesta a mai spus că operația și dispozitivul sunt decontate de CNAS.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-21

TAGURI: spita, bagdasar arseni, interventie, chirurgicala, premiera, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DIANA RADU
21 Oct 2016

Sa ne traiti oameni buni si priceputi.Multumim ca existati si rezistati in tara noastra.Bunul Dzeu sa va protejeze de rele si noi, oamenii de rand ne vom ruga ptr dv.
Random imageUltimele stiri

loading...